Székesfehérvár

2013.01.05. 12:08

Madárgyűrű és ostorpattogás

Székesfehérvár - Hagyományőrzés és természetvédelem: e két cél és szellemiség jegyében találkoznak kicsik és nagyok a sóstói Zöld tanyánál egy évben többször is.

Tihanyi Tamás

- Több, mint tíz évvel ezelőtt valósította meg Gáspár Attila a Zöld tanyát, s ezt minden alkalommal kötelességünk elmondani – jelentette ki a helyszínen az előadások előtt lapunknak Brájer Éva, a székesfehérvári Maroshegy önkormányzati képviselője szombaton. Így folytatta: - Fizikai értelemben Gáspár Attila már nem lehet velünk, de neki köszönhetjük azt, hogy négy királyunk névnapjához kapcsolódva, de annál sokkal többről szólva hagyományőrző és környezetvédelmi rendezvény helyszíne a Zöld tanya. Talán annak idején még ő sem sejtette, milyen szép, kerek egésszé formálódnak idővel ezek a napok.

A legnagyobb érdeklődés a madárgyűrűzést övezte. Fotó: Koppán Viktor Dávid

A képviselő elmondta: a jövőben az egészséges étkezésről szóló óvodai programot is szeretnék a rendezvény részévé tenni.

- Célunk, hogy lássák a szülők, mi jellemezte a háború előtt a magyar gasztronómiát, amit a világégés után sajnos három fűszerre, a sóra, a paprikára és a borsra butítottak le. De csatlakozik hozzánk Berkényi Tamással a Vadmadárkórház is, és sok-sok lehetőség van még előttünk. Örülünk annak, hogy Székesfehérvárról igen sok gyermekes család érkezik és nagy szeretettel látogatnak el a rendezvényre még egy ilyen téli napon is, mint amilyen a mai.

A Fehérvári Tűzoltó Egyesület sem feledkezett meg az egykor tűzoltóként dolgozó Gáspár Atilláról, ők virágot hoztak tiszteletük jeléül emléktáblájához. A legnagyobb várakozás talán a madárgyűrűzést övezte, de pattogtatta ostorát korhű öltözékben Borbély Zsolt íjász is. A Fehérvári Hagyományőrző Íjászegyesület hat éve alakult, s közel harminc rendezvényre hívják őket egy esztendő alatt.

- Próbáljuk színesíteni a rendezvényt, a madárgyűrűzés mellett kézműves foglalkozás is lesz, aztán érkezik a solymász hamarosan – mondta Borbély Zsolt. - Az érdeklődők olyan dolgokat láthatnak itt, amit egyébként csak természetfilmekből ismerhetnek meg. Egyre több iskola csatlakozik hozzánk, s tavasszal felállítjuk a jurtákat. Egyre nagyobb közösségek találkozhatnak a Zöld tanyánál, ahol mindenki megmarad egyszerű embernek. Igen jó érzés, amikor azt halljuk sokaktól: álmukban nem gondolták volna, hogy itt a Sóstón ilyet láthatnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!