Székesfehérvár

2012.12.12. 20:47

Ettől nem áll meg az élet

Székesfehérvár (bkl) Az, aki megismerkedik a testi fogyatékosok életével, elfogadóbbá, empatikusabbá válik. Ettől a felismeréstől vezérelve rendeztek szerdán tolerancia napot a Munkácsy iskolában.

B. Kiss László

Tolerancia napot tartottak szerdán a fehérvári Munkácsy iskolában. Ennek keretében  például látássérült és kerekesszékes emberek látogattak el az intézménybe azért, hogy a gyerekekkel is megismertessék a fogyatékkal élők életét annak érdekében, hogy ezáltal empatikusabbá váljanak. A 8. b-ben - társaival együtt - Varga  Szabolcs mutatta be, hogyan  közlekednek a vakok a fehér bottal, és milyen jó szolgálatot tesz a vakvezető kutya. A beszélgetés során elhangzott, hogy a súlyos látássérültek számára feltűnő színnel célszerű jelölni a vezetősávot, és a lépcsőfokokat is jelöltetni kellene.  A 7.b-ben  a keresszékes Tarsoly Márta tartott vetített képes előadást.   Ottjártunkkor éppen arról beszélt, hogy a milyen jó eszköz a sport a mozgássérülteknek a közésségbe történő integrálására. Hiszen attól, hogy valaki kerekesszékbe kényszerül, még nem áll meg az élet  - jegyezte meg. A téma kapcsán valósággal záporoztak a diákok kérdesei: miként tud megmaradni egy mozgássérült a ló nyergében, amikor ahhoz lábizom kell? Miként éri el a kerekesszékből a speciális sítalpra átülő személy azt, hogy képes megállni, amikor  nem tud hóekét csinálni? 




Varga Szabolcs mutatta be, hogyan közlekednek a vakok (Fotó: Lovász Lilla)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!