Székesfehérvár

2012.03.08. 14:09

Nem a papír számít a zámolyiak és a búcsiak kapcsolatában

Zámoly - A II. világháború szomorú eseményei kötik össze Zámoly és a felvidéki Búcs történetét: a zámolyi temetőben kilenc búcsi fiatal nyugszik, akik sírját a helyi nyugdíjas egyesület ápolja.

Házi Péter

A világégésben 25 búcsi fiatal vesztette életét a Zámoly környéki harcokban. A zámolyi temetőben közülük kilenc fiatal nyugszik. Sírjaikat  régóta az Őszidő Nyugdíjasklub tagjai ápolták. Halottak napján pedig minden évben búcsi küldöttség jön, hogy megemlékezzenek szeretteikről.  Lassan, évek alatt, így alakult ki a kapcsolat a zámolyi nyugdíjasklub és a Búcsi Református Nőegylet között.  2010. novemberében a búcsiakat már a zámolyi testület is fogadta a temetőnél  tudtuk meg Bánszki István polgármestertől. 

Tavaly  augusztusban a nyugdíjas klub meghívást kapott Búcs községbe, majd októberben a búcsi képviselők utaztak megyénkbe. Ekkor írta alá a két polgármester a testvértelepülési szándéknyilatkozatot. Novemberben a közös megemlékezésen már a felújított sír mellett (helyi vállalkozó és az önkormányzat összefogása révén) emlékeztek a jelenlévők az elesettekre.

 A zámolyi delegáció most március 2-án ismét Búcson járt, a  látogatás alkalmával mindkét polgármester kifejtette, az igazi kapcsolat nem az aláírt papírban rejlik, hanem az emberek, szervezetek kapcsolatában. Ennek megfelelően a két település szervezeteinek képviselői, intézményeinek vezetői megismerkedtek egymással és egy  barátságos, jövőbe mutató napot töltöttek el.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!