Székesfehérvár

2011.05.06. 17:03

Szili: józan hangra van szükség, Seres: a civilséget lelkiismerete viszi előre

Székesfehérvár - Szili Katalin az MSZP-t otthagyva új pártot alapított Szociális Unió néven, Seres Mária pedig a Civil Mozgalom révén kívülről dörömböl a politika kapuján.

Tihanyi Tamás

- Az MSZP, a baloldal hegemón pártja már nem tudta megszólítani a társadalmat, nem voltak válaszai az emberek gondjaira - mondta Szili Katalin, a Szociális Unió Pártja elnöke, amikor csütörtökön lapunk szerkesztőségébe látogatott. Kifejtette, hogy volt pártjáról, az MSZP-ről nem kíván beszélni. Úgy látja, hogy nem jó az, ha egy jobboldali és egy baloldali párt uralja a társadalmat. Szerinte az érdekek többrétegűek, ezért több pártra is van szükség, a következő parlamentnek sokkal sokszínűbbnek kell lennie.  Elmondta azt is, hogy a  Szövetség a Jövőért Mozgalom megmarad, annak ellenére, hogy tavaly októberben létrehozták a Szociális Unió Pártját.

 

 


- Piros-fehér-zöld mezős politikai beruházás vagyunk - jegyezte meg tréfásan. A pártja céljairól elmondta, hogy védik a nemzeti érdekeket, s képviselik a rendszerkorrekció igényét.
Arról is beszélt, hogy az alkotmányozási folyamat jó alkalom volt arra, hogy a párt megmutassa saját arcát. Bár sokan nem hittek benne, a jogi kabinetjük képes volt kidolgozni egy koherens alkotmányt, s erre a kormánypártokon kívül csak ők voltak képesek. Leírták, hogy milyen alapjogokat tartanak fontosnak, ahhoz milyen intézményrendszert képzelnek. Az őszi vitákban, amikor a parlament a sarkalatos törvényeket tárgyalja, ők az alkotmánytervezetük szellemében fognak fellépni. A többi ellenzéki csoportosulásnak nincs egységes társadalomképe. Az elfogadott alkotmányból szerinte hiányzik szociális témákban a pontos megfogalmazás, az állami garancia. Ilyennek nevezte például a lakhatáshoz való jogot.
A Szociális Unió Pártja a következő években csendesen építkezni kíván, mert azt gondolják, szükség van a józan hangra.

- Nagyon sokat tanulok nap mint nap - mondta lapunknak véleményét ritka önkritikával fűszerezve - Seres Mária, a Civil Mozgalom elnöke, Mátraverebély polgármestere. - Nem baj, hogy a Civil Mozgalom nem került a parlamentbe, a sors kegyes... Mert még nem voltunk megérve a feladatokra. Sok munkát kell elvégeznünk ahhoz, hogy tényleg úgy tudjuk képviselni a választókat, hogy teljes lelkiismereti nyugalommal üljünk majd egyszer ott a parlament padsoraiban. Furcsa változások zajlanak az országban: olyan feszültségek jelennek meg, amilyenekkel eddig nem kellett számolni. Település-vezetőként naponta látom, milyen problémákat okoz a kisebbségi és többségi társadalom érdekeinek összeegyeztetése, látom a gazdasági korlátokat, látom, hogy egy önkormányzat bármennyire is akar segíteni, néha képtelen erre. Megtörténik, hogy embereket az öngyilkosság gondolatától kell elriasztani, s az is eredmény, ha egy olyan rászorulót, aki nem lát fényt az alagút végén, segíteni tudunk. Akár azzal, hogy kiscsirkét osztunk neki, vagy fűszernövényeket termeltetünk vele.
Seres Mária szerint nem csak a munka, már maga a munkakedv is eredmény.

 

 


- A magyar politikai életben olyan szervezetek vannak jelen, amelyeket néhány ember kitalált és hozott létre. A mi mozgalmunkat azonban egy országos aláírásgyűjtés keltette életre, az aláírók nagy része azóta is figyel bennünket, sajátjának érzi, amit teszünk. Nem kell ahhoz ott ülni a parlamentben vagy a televíziókban, hogy létezzenek a kapcsolattartás formái. Néhány siker máris megjósolta a jövőnket: azt, hogy az emberek egyre inkább kiábrándulnak a politikai pártokból. Hiszen egy önkormányzati képviselő is függ attól, hogy pártjának országos vezetése miként dönt. Ez a fajta kötöttség már kevés választó számára érthető és elfogadható.
- A civileket a saját lelkiismerete viszi előre, egy ilyen szervezet nem úgy működik, mint ahol párthierarchia van - mondta Seres Mária.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!