Székesfehérvár

2009.09.03. 02:29

Közös értük a felelősség

Székesfehérvár - Észrevehetően megnőtt a közúti forgalom, megkezdődött az iskola. A megyei rendőr-főkapitányság munkatársai a polgárőrökkel közösen vigyáznak a gyerekekre.

Kovalcsik Katalin


A rendőrök nemcsak a közlekedésben, egyéb problémákban is segíthetnek
Fotó: FMH

Rendőr vigyáz a gyerekeinkre, akinek a munkáját segítik a polgárőrök. Ez tulajdonképpen nem újdonság, hiszen néhány esztendeje már megszokhattuk, hogy iskolakezdés előtt és utána az intézmények közelében posztol valaki, hogy felhívja a közlekedők figyelmét, mert a gyerek kiszámíthatatlan, átrohan az úton, a zebrán és azon kívül is. A megyei rendőr-főkapitányság közbiztonsági igazgatója, Vörös Ferenc, a közlekedési osztály vezető munkatársai, a balesetmegelőzési bizottság titkára, a polgárőrség megyei vezetője a Széna téri iskolánál adott tájékoztatót arról, miként óvják a gyerekeket az akció során.

A megyében 68 iskolánál 41 rendőr, 59 polgárőr és négy közterület-felügyelő segíti majd a reggeli érkezést és a délutáni hazaindulást. A figyelemfelkeltő mellényben vigyázók lassításra, körültekintőbb vezetésre hívják fel a közlekedés résztvevőit. A gyerekek is tanulnak a helyzetekből, hisz nekik is csak szabályosan illik (kell) közlekedniük, akár iskolába, akár hazafelé igyekeznek. A megyében 2007-ben összesen 92, tavaly 76 gyermekbaleset történt. Tavaly kettő volt halálos. A gyermekek okozta balesetek száma tavalyelőtt 29 volt, tavaly tízzel kevesebb, szerencsére egy sem volt halálos köztük. Az okok közt számon tartják a hirtelen lelépést az úttestre, a kanyarodás szabályainak megszegését (biciklivel), az akadály mögüli kilépést, a tiltott helyen átkelést. A figyelmeztetés, a rendőri jelenlét ezek kiküszöbölését is segíti. Az iskola rendőre program azonban egész esztendőre szól, a megye 105 intézményében 75 rendőr áll a diákok, tanárok, szülők rendelkezésére, segít a megválaszolatlan kérdésekben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!