Székesfehérvár

2009.08.28. 02:29

Válogatós lakótelep

Székesfehérvár - Októbertől a város több lakótelepén megindul a papír mellett a műanyag külön történő begyűjtése. Hogy ez mennyire válik be, az a lakókon is múlik.

Házi Péter

Megdöbbentő adat, de a Székesfehérváron élők által termelt vegyes - szakszóval kommunális - hulladék több mint ötven százalékát a műanyag teszi ki, beleértve a pet palackokat, a joghurtos és egyéb dobozokat vagy akár a zacskót is. A keletkező szemét mennyiségét leginkább úgy lehet csökkenteni, ha kiválogatjuk belőle az újra felhasználható anyagokat. Damsits László, az önkormányzat kommunális és környezetvédelmi irodájának szakembere szerint ha valaki kellő szorgalommal végzi a szelektálást, az akár a pénztárcájának is sokat segíthet, hiszen ha kevesebb kommunális szemét keletkezik, akár a heti kukaürítések száma is csökkenthető.

- A Depónia Kft. és az önkormányzat ezért is döntött úgy, hogy a házhoz menő szelektív gyűjtést a családi házas övezeteken túl októbertől a panelházas részekre is kiterjeszti - tette hozzá Piber Olivér, a kommunális cég haszonananyag-gazdálkodási vezetője, aki felhívta a figyelmet, hogy a hulladékgazdálkodási törvény is előírja az évente a lerakóba kerülő szemét mennyiségének csökkentését.

Ami biztos, hogy októbertől kezdődően fokozatosan a város összes lakótelepén megjelennek a papírgyűjtő edényeken kívül a sárga színű, műanyag feliratú gyűjtőedények is. A tervek szerint az első ütemben a Köfém, a Berkes, a Vízivárosi lakótelepre, az Erzsébet úti, Lövölde úti tömbházakra, a Salétrom és a József utcára, valamint a Pilinszky, Csanády és Radnóti térre terjesztik ki a szolgáltatást. Mint Piber Olivér elmondta, szinte minden lépcsőháznál lesznek papírgyűjtők, és minden háztömbnél lesz műanyaggyűjtő edény. Fontos, hogy ezekbe csak tisztára mosott műanyag kerüljön be, mert csak így lehet ezeket újrahasznosítani! Damsits László arra is felhívta a figyelmet, egyfajta tesztről van szó, lehet, hogy menet közben át kell gondolni, hova kerülnek ki az edények. Nehezíti a dolgot, hogy a parkoló autók mellett nem nagyon van hely, valamint, hogy a zöld felületekből sem akarnak elvenni. A fémet, üveget a továbbra is működő szelektív szigeteken lehet elhelyezni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!