Székesfehérvár

2009.08.13. 02:29

Űrszimulátor is lesz a Bőrgyárban

Székesfehérvár - Már a második fordulójánál tart a Bőrgyár felújításának pályázata: ebben a fordulóban részletesen be kell mutatni, mit is kíván megvalósítani az önkormányzat.

Házi Péter

A Bőrgyár felújítására az Agóra pólus program keretében kerülhet sor, melynek első fordulója után a napokban kell leadni a közel 1,7 milliárdos felújítási pályázat tanulmányát. Ebben a fordulóban már részletesen be kell mutatni, mit is kíván az önkormányzat megvalósítani a Bőrgyárban.

- A tervek szerint az iskolás korosztálynak szóló látványos bemutatók helyszíne is lesz a felújított épület, melynek látványlaborjaiban már komolyabb kísérletek is elvégezhetőek lesznek, amivel a helyi tehetségek gondozását segíthetjük. Emellett megépül egy passzívház is, melynek energiafogyasztása szinte nulla lesz, itt egy négyszáz négyzetméteres előadótermet alakítanak majd ki. A projekt harmadik fő eleme a médiacentrum lesz - mondta lapunknak Fiedler Ágnes, az önkormányzat által alapított Városfejlesztési Nonprofit Kft. vezetője. A tegnapi megbeszélésen a város meghívására részt vett Farkas Bertalan magyar űrhajós is, aki felajánlotta, hogy kiterjedt asztronautikai kapcsolatait a projekt érdekében kamatoztatja. A remények szerint a Bőrgyárban irányítható űrszimulátor, a Hunveyor gyakorló űrszonda és egy planetárium is helyet kapna.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!