Székesfehérvár

2009.08.18. 02:29

Panelprogram: megtalált bankgarancia

Székesfehérvár - Lezárult a jegyzői vizsgálat, és kiderült, minden felújított panelépülethez van bankgarancia. Székesfehérváron gyakorlatilag befejeződött a panelprogram.

Házi Péter

Mint arról beszámoltunk, néhány héttel korábban Orosz István, a városi szolgáltatások bizottságának elnöke nyílt kérdést intézett a polgármesteri hivatalhoz, miszerint igazak-e azok a pletykák, hogy húsz-harminc felújított panelépület esetében nincsenek meg azok a bankgaranciák, melyek egy esetleges probléma esetén fedeznék a javításokat.

Tegnap Bóka Viktor, Fehérvár jegyzője és Warvasovszky Tihamér polgármester arról tájékoztatott, hogy lezárult az ügyben indított belső vizsgálat, s az szerencsére pozitív eredményt hozott, minden épület esetében szerepelt a szerződésben a bankgarancia, ami az alapvető jótálláson felül egy dupla biztosítékot jelent. Hét épület esetében a szerződés tízmilliós garanciáról szól, ám mivel a bankok nem adnak ekkora biztosítékot, így ebben a néhány esetben tárgyalni kell a kivitelezővel, miként vigyék ezt le ötmillió forintra. (A város más épületeinél is ekkora a garancia mértéke.)

Warvasovszky Tihamér polgármester összefoglalva elmondta, Székesfehérváron 2001-ben indult el a panelprogram, mely összesen huszonhétezer lakást érintett. Ez úgy jöhet ki, hogy a városban mintegy húszezer panellakás van, azonban van ahol két pályázattal oldották meg az ablakcserét, majd külön a falak hőszigetelését. A lakók, az önkormányzat és az állam összesen 17 milliárdot költött a panelek felújítására. Idén 43 panelfelújításra vonatkozó pályázatot adtak be a társasházak, ami 2500 lakást érint.

Lapunk kérdésére, miszerint várható-e még folytatás, bírja-e ezt az önkormányzat anyagilag, a polgármester elmondta, aki akart (és anyagilag képes volt rá), az tudott pályázni, így a jövőben az önkormányzat befejezettnek és sikeresnek tekinti a panelprogramot. Az első kimutatások szerint egyébként huszonöt-harminc százalékkal kevesebb energiát használnak el télen fűtésre a felújított épületek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!