Székesfehérvár

2009.06.18. 02:28

Kicsi, kétszínű, de a zsebben jól elfér

Székesfehérvár - Azok, akik fogták már a kezükben az új 200 forintos érmét, nemigen tudtak mit kezdeni vele a parkolásnál. Az automatákat várhatóan júliusban alakítják át.

Törő Bálint

A városgondnokság ezekben a hetekben alakul át intézményből kft.-vé, ez egyelőre jókora energiát leköt náluk. Horváth Ferenc, a parkolási csoport vezetője úgy számol, július 6-án már fel fogja ismerni jónéhány automata a kétszázas érméket, ezt fel is fogják majd tüntetni rajtuk. Nincsenek túlzottan lemaradva: a MÁV pályaudvarain az automatákat szintén júliusra alakítják át, a forróital-automaták pedig egyelőre még a régi szisztéma szerint működnek, nem is igen kerül ezeknél semmi sem kétszáz forintba. Az automaták lelke a fémfelismerő rendszer; annak idején, amikor bevezették a százforintosokat, sok gépet megzavart az, hogy háromféle fémmel vonták be az acélmagot. Félek tőle, hogy a kétszázasokkal is ugyanez lesz a helyzet - mondja Horváth, biztosat viszont értelemszerűen nem tud nyilatkozni.Az ügyben megkerestük a Magyar Nemzeti Bank sajtóosztályát is, ők biztosak abban, nem lesznek átállási gondok. Az új 200-as valódi bimetál érme, a külső ötvözet háromnegyed részben sárgarezet, ötödrészben cinket, kis részben pedig nikkelt tartalmaz, a belső rész ötvözete 75 százalékban rézből, 25 százalékban nikkelből áll. Bevezetésekor egyeztettek az automatákat gyártó cégekkel, akik komoly segítséget kaptak az átállásnál. Az első euró - mondják sokan a csíkozás láttán, a hátsó részre internetes közönségszavazás után a Lánchíd képe került fel. Meglehet, a valódi eurótól ez még messze van...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!