Székesfehérvár

2009.05.28. 07:46

Komoly válság - miből törlesztjük a milliárdos hiányt?

Székesfehérvár - Honnan lesz pénz a panelprogramra és a játszóterekre felvett hitelek 2010-es törlesztésére?

Házi Péter

2010 januárjában 1,7 milliárdnyi hitelt kell visszafizetnie Fehérvárnak, de a panelprogramra felvett hitelek és a játszótér-felújítás költségének törlesztése is szerepel a kötelezettségek között. Ezek összesítve hárommilliárd forint hiányt tesznek ki, amikre egyelőre nincs az önkormányzatnak fedezete. Ezenkívül a fejlesztések önrésze is több száz millió forintot jelent. A jobboldal ezért azt kérdezte a tegnapi közgyűlésen, ki döntötte el, hogy a város 1,7 milliárdnyi kötvényt bocsátott ki 2007 decemberében, miközben 1,2 milliárd forint iparűzésiadó-többlet érkezett a kasszába. Fehérvár polgármestere arra hívta fel a figyelmet, hogy a fejlesztésekhez szükséges pénzeket 98 százalékban egyhangúan szavazta meg a testület. Mint mondta, a költségvetés mindig évekkel korábban kezd íródni, amikor a város eldönti, milyen fejlesztéseket tart fontosnak. Nemcsak erről, hanem a 63-as elkerülő út folytatásával kapcsolatban is vita alakult ki a tegnapi közgyűlésen.

- Nagyon sokat dolgoztunk és dolgozunk, hogy a 63-as elkerülő út Feketehegyet elkerülő szakasza megépüljön: számtalan levelet írtam az éppen aktuális szakminiszternek, és személyesen is lobbiztam az ügy érdekében. Most ott tartunk, hogy az út építését végre nevesítik a Közútfejlesztési operatív program (KÖZOP) 2013-ig tartó szakaszában, jövő év közepére várható az építési engedély, majd az út építéséhez szükséges terület biztosítása, kedvező esetben 2011-ben elindulhatnak az építési munkák - foglalta össze Warvasovszky Tihamér polgármester az elkerülő kérdéseben eddig történteket. Szigli István, a Feketehegy-Szárazrét képviselője szerint viszont a polgármesternek végre nyíltan be kellene vallania, hogy ígérete, miszerint az elkerülő út 2010-ig megépül, nem teljesül. A polgármester válaszként emlékeztetett, 1998 és 2002 között az akkori jobboldali kormány valamiért leállíttatta az elkerülő építését, így négyéves hátrányba kerültünk. Hozzátette, nem a város kompetenciája egy ilyen volumenű beruházás, ő polgármesterként mindent megtett az ügy érdekében. Cser-Palkovics András erre azt kérdezte, ha nem önkormányzati kompetencia, akkor miért ígérte meg a polgármester az út megépítését? A polgármesteri tájékoztatót 13 igennel, 14 nem ellenében végül nem fogadták el a képviselők.

Hosszú vita előzte meg az Öreghegyi és Felsővárosi Közösségi Ház beolvasztását A Szabadművelődés Házába, végül 19 igennel, 9 nem ellenében elfogadták az előterjesztést. Ugyancsak döntés született arról, hogy a város iskoláinak takarítását külső vállalkozásra bízzák, a legjobb ajánlat megtalálására közbeszerzést ír ki a város. A nyertes vállalkozásnak át kell vennie majd a takarítást eddig ellátó összes dolgozót.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!