Székesfehérvár

2006.12.07. 03:29

Itt északi sark, ott izzadás alsógatyában

Székesfehérvár - Nagy ellentétek feszülnek egymásnak azokban az épületekben, melyek egy közös hőközpontról kapnak fűtést. A Széphő négy ütemben próbálja orvosolni a gondot.

Házi Péter

A fehérvári egyeztetések a lakásfenntartó szövetkezettel, a Lakásbérlők és Lakástulajdonosok Érdekvédelmi Szervezetével és a Székesfehérvári Fogyasztóvédelmi Egyesülettel már szeptemberben megkezdődtek, s a civilek jelentős közreműködésével, javaslataik alapján mostanra sikerült egy ütemtervet elfogadni, melyik épület mikor kerül sorra. Mivel a munkák összértéke megközelíti az egymilliárd forintot, így a Széphő Zrt. négy évre eloszt- va végzi el az átalakítást.

- A Tóvárosban negyvenkét épület melegvízellátását eddig egy központ oldotta meg, de már megkezdtük a külön melegvizes központok kiépítését: az év végére harminc háznak, tavaszra pedig az összes érintettenek külön melegvízközpontja lesz. A távfűtés esetében a legjobban elhasználódott és leggyakrabban meghibásodó rendszerek átalakítását kezdjük legelőször, azaz jövőre, a legutolsó munkákat pedig 2010 nyarán szeretnénk befejezni - mondja Pájer Sándor, a Széphő Zrt. hőszolgáltatási vezérigazgató-helyettese. A leghosszabb úgynevezett szekunder vezeték, azaz ami a közös hőközpontból az épületekhez viszi a hőt, eléri a 300 métert, s a több száz méteres út alatt bizony valóban van hőveszteség. Ráadásul a legrégebbi csövek még kőzetgyapot szigetelésűek, vasbeton védőcsatornában, ezeket műanyag köpenycsöves, előre szigetelt, kis hőveszteségű vezetékekre cserélik. A másik megoldandó kérdés, hogy van-e hely az adott épületben az új hőközpontnak. Mint a Széphő szak-igazgatójától megtudtuk, az épületek többségében a régebbi hőfogadók helyén szabadul fel hely, itt elférnek a hőközpontok.

A közel egymilliárdos át-alakítást a szolgáltató pályázati pénzek (többek között a Norvég alap és a környezeti és energetikai operatív program), valamint hosszú lejáratú hitel és a fűtési díjban elkülönített fejlesztési hozzájárulás segítségével fedezi. Ez utóbbi a teljes lakossági díjnak mindössze egy százaléka.

Ezek is érdekelhetik