Székesfehérvár

2006.12.18. 03:29

A boldogok között Kaszap

Székesfehérvár (jmé) - Szombaton a Szentatya jóváhagyta azt a hetven főből álló listát, akiket 2007-ben avat boldoggá a katolikus egyház. Közte a fehérvári születésű Kaszap Istvánt is.

J. Mező Éva

A hírt Kaszap István két leány testvére, Gabriella és Rózsa a vatikáni rádió adásából tudta meg. Az öt testvér közül már csak ketten maradtak. Rózsa egészségi állapota miatt nem mozdul ki otthonról, Gabriella azonban részt vett vasárnap azon a szentmisén, amelyen Spányi Antal megyés püspök bejelentette a hírt a Prohászka templomban.

- Mintha tegnap halt volna meg, mindennap gyászolom. Nem is tudok róla sírás nélkül beszélni. Életünk egészen kis és nagy eseményeiben éreztük segítségét - emlékezett Gabriella, aki különösen közel érezte magához tíz évvel idősebb testvérét. István tanította biciklizni, segített megoldani problémáit. Amikor István beteg lett, az öt testvér közül Gabriella mehetett az édesanyával meglátogatni őt a novíciátusba, a napra is pontosan emlékszik, 1935. július 16-án. István három szentképet ajándékozott akkor nekik, a család három nőtagjának, az ő képére pedig azt írta rá pici apró betűivel: Gabriellának szeretettel Pista bátya.

A Kaszap István születésének és halálának évfordulóján tartott szentmisékre minden évben sokan érkeznek az országból. Így volt ez most is, 71. évvel halála után a Prohászka Emléktemplom kertjében lévő sírját virágok és mécsesek borították. Sokan tekintik őt égi patrónusuknak. Őt, aki nem élte meg a húsz évet sem, mégis pontosan tudta, hol a helye a világban. 1916. március 25-én, Gyümölcsoltó Boldogasszony napján született. A ciszterciek iskolájában tanult, kitűnő tornász volt, a Dunántúl ifjúsági bajnoka és buzgó cserkész. Pap, szerzetes szeretett volna lenni, szerzetesi életét a Manrézában kezdte, akkor támadta meg a gyógyíthatatlan betegség. Spányi Antal szentbeszédében megidézte Kaszap István barátját és novíciustársát, Bódai Jenőt, aki kanadai emigrációjában legfőbb motorja volt ennek a boldoggá avatásnak. A rendszerváltozás után gyakran járt itthon. Járta a magyarországi templomokat, misézett, és biztatta a híveket, hogy imádkozzanak Kaszap István boldoggá avatásáért. Bódai atya három nappal azelőtt hunyt el, hogy a Szentatya aláírta volna ezt a dekrétumot. Az ő égi közbenjárására is szükség volt. Intézkedésére, hogy ott is megtegye, ami még híja van - mondta szentbeszédében a megyés püspök.

A boldoggá avatás időpontját később jelölik ki.

Ezek is érdekelhetik