Szabadegyháza

2013.07.18. 18:50

Dolgoznak a óvodánál

A nyáron is folytatódnak a már korábban, előre betervezett fejlesztések Szabadegyházán.

Percsi Tibor

Miközben az Adony-Szabadegyháza út felújításán dolgozó aszfaltozó gépek már elérték a Nedeczky-Griebsch kastély előtti szakaszt, az önkormányzati fejlesztések is gőzerővel folynak. Az óvodánál egy sor kivitelező dolgozik.

Kérdésünkre Schmitsek József polgármester elmondta, hogy ahogyan az utóbbi időszakban vezérelvvé vált az önkormányzatnál, itt is olyan energia-racionalizációs felújításba kezdtek, mely alapvetően a későbbi üzemeltetés költségeinek csökkentését teszi lehetővé.

Ennek megfelelően a korábban már elvégzett teljes tetőcsere után most korszerű nyílászárók kerülnek beépítésre a hőszigetelt falazatba. Vadonatúj lapradiátorok, és egy új, kazán is beépítésre kerül, ami az előzőnél jóval kevesebbet fogyaszt. Ugyancsak az energia-takarékosságot szolgálja majd a most üzembeállított két napkollektor, mely a melegvíz előállításba segít be.

 

Folyik a felújítási munka a templom mögötti játszótérnél is (Fotó: Percsi Tibor)



Az épületen belül a nyílás-zárók cseréjén, valamint a konyha teljes felújításán túl inkább csak kisebb, a gyermeklétszám változását követő átalakításokra kerül sor, az udvaron egy kisebb játékelem felújításán túl csak helyreállítást, alapos takarítást terveztek, viszont kétségtelenül az épület dísze lesz a most készülő kovácsoltvas kerítés.

E látványos és ugyanakkor hasznos fejlesztés 38 milliós költséggel jár, de mint arra a polgármester felhívta a figyelmünket, évek óta hiába pályáztak, erre külső forrást nem sikerült bevonni, viszont ha tovább várnak, az épület állagának további romlása, az elszökő energia előbb-utóbb többe került volna, mint a pályázaton nyerhető összeg.

Az biztos; a gyermekek szeptembertől ismét egy minden igényt magas színvonalon kielégítő épületet vehetnek birtokba, bár néhányan, pontosan 18-an közelről is figyelemmel kísérhetik a megújulást, hiszen az intézmény erre az időre sem zárt be. Most, az átalakítás közben is fogadja azon szülők gyermekeit, akik munkájuk miatt nem tudják őket otthon ellátni.

További fejlesztések is vannak. A Széchenyi utcában jelenleg folyik a járda építés, csapadékvíz elvezetés, a József Attila utcában folytatják a járda és kapukihajtó építését. Felújítják a templom mögötti és az ipartelepi játszóteret is. A két játszótér felújítása, bővítése együtt nettó 23 milliót tesz ki Végezetül a fejlesztési terveknek megfelelően szeptember közepén, végén kezdődik az egészségügyi intézmények, orvosi rendelő-családsegítő központ, azaz a teljes komplexum külső felújításából az elmaradt nyílászárók cseréje.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!