Szabadegyháza

2012.01.19. 09:43

Gőzerővel folyik a Nedeczky-Griebsch kastély felújítása

Szabadegyháza legrégebbi, egyetlen helyi védelem alatt álló épületének felújítására a Leader pályázat keretében nyílt lehetőség 2009-ben. Az eddig szerencsésen enyhe télnek köszönhetően jó iramban halad a munka, aminek befejezését 2012. május 30-ára tűzték ki.

Percsi Tibor

A benyújtott 30,5 milliós támogatási igénnyel szemben 27,8 millió forintos forrást nyert az önkormányzat a Vidékfejlesztési Hivataltól, a kivitelezés teljes költsége 57,3 millió. A különbözetet az önkormányzat saját forrásból fedezi, és csak remélni tudják, hogy a bontás-átalakítás során nem merülnek fel további, előre nem látható költségek. A szükséges dokumentációk elkészítését, a közbeszerzési eljárás lefolytatását követően a kivitelezést 2012. január 6-án kezdhette meg a nyertes Fodor és Molnár Építőipari Kft. Az eddig szerencsésen enyhe télnek köszönhetően jó iramban halad a munka, aminek befejezését 2012. május 30-ára tűzték ki.


Az önkormányzat célja a felújítással az, hogy megőrizzenek a községben egy olyan épületet, amit a múlt század első éveiben épített az akkor még Szolgaegyházán élt birtokos Nedeczky-Griebsch család. Később az épület a helyi termelőszövetkezet kezelésébe került, majd több magántulajdonos is birtokolta.
A jelenlegi tulajdonossal az önkormányzat egy olyan megállapodást kötött, amely alapján a ráfordított összeg, illetve a tényleges forgalmi érték alapján az önkormányzat résztulajdonába kerül az épületegyüttes.
Az épületegyüttes két részből áll. A főépület a korábbi átalakítások során már teljes mértékben elvesztette eredeti jellegét, viszont a kisebbik épületszárny - ami most felújításra kerül -  őrzi eredeti stílusát. Ebben alakítanak ki egy közösségi teret, két, összesen 10 fő elhelyezésére alkalmas nagyobb szobát, szociális helyiségeket, tálaló konyhát. Az épülethez kapcsolódó melléképületben raktárat, műszaki helyiségeket alakítanak ki, ahova a szalmatüzeléses kazánt is telepítik. Végezetül az épület alatt található egy terjedelmes, boltíves pince is, amely a későbbiekben szintén felújításra kerülhet.
A hasznosítására több elképzelése is van az önkormányzatnak, hiszen környezete is alkalmassá teszi táboroztatásra, nagyszabású szabadtéri rendezvények megtartására, de biztos bázisa lehet a lovasturizmusnak is, hiszen közvetlenül a lovarda szomszédságában helyezkedik el. Ott pedig már az elmúlt évben is több lovastábort szerveztek, amely a későbbiekben akár bentlakásos formában is megrendezhető lesz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!