A téli természetben

2018.01.02. 08:00

Bejgliégető túra húsz kilométeren át Sukorón

Az ünnepek alatt felszedett kilók leadása és persze az aktív kikapcsolódás volt a célja annak a hosszú téli túrának, melyet szilveszter előtti napra szervezett a Velencei-hegység túra nevű szervezet. A bejgliégető túra 20 kilométerén a téli természet minden csodája feltárult a résztvevők előtt.

S. Töttő Rita

dhdh

Tarsoly Péter, a Velencei-hegység túravezetőjének kezdeményezésére jött össze egy nagy csapat aktív, kikapcsolódásra vágyó természetbarát december 30-án Sukorón, hogy a „Bejgliégető túra” keretében fedezzék fel a hegység téli szépségeit. A természetjáró szervezet vezetője elmondta: a 20 kilométer hosszú, 450 méter szintemelkedést tartalmazó túra Sukoróról indult, érintve a Meleg-hegyet, keresztülment a Bodza-völgyön és a Hurka-völgyön, felkeresték az Ivánka-keresztjét, a pákozdi ingóköveket, majd a Lapos-völgy, sukorói Csúcsos-hegy, Borjú-völgy útvonalon tértek vissza a túra kiinduló pontjára, a sukorói református templomhoz. A legfőbb látnivalókat a gránitból kialakult különleges sziklaformák képezték, amelyek Magyarországon egyedülálló morfológiájú kisbarlangokat rejtenek.

Csodás kirándulóidő volt a két ünnep között Fotó: Tarsoly Péter

– A túra közben megismerkedtünk a hegység geológiájával, történelmével, legendáival s mondáival, és felkerestük az itt található kisbarlangokat is. Megtanultunk az erdőben járva nemcsak nézni, hanem látni is, kúsztunk, másztunk, hegyre fel és völgybe le, égbe nyúló fák és csipkés sziklák között, fagyban és sárban, vidám társaságban – mesélte a túravezető. A túra már sötétedés után ért véget, libasorban vonuló fejlámpák fényénél, fáradt és mosolygós arcokkal, és végeredményként a bejgli mellett a töltött káposztát is elégetve…

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!