Sportvilág

2009.04.22. 02:29

Újra Kanada ellen

Székesfehérvár - A magyar jégkorong-válogatott vasárnap, az A csoportos jégkorong vb második csoportmérkőzésén Kanadával csap össze. Ünnep lesz ez a meccs is a hoki őshazájából érkezők ellen...

Bobory Balázs

Ha jégkorongról van szó, akkor Kanada az álmok földje. A mezei szurkoló csak azt kívánja magának, hogy egyszer élőben nézhessen meg egy Montreal Canadiens- Toronto Maple Leafs NHL-mérkőzést, a játékos pedig nem is vágyhat másra, minthogy a hoki hazájában tanulja meg az alapokat, és egyszer ott fusson be karriert.

Az elmúlt évtizedekben amolyan mostohagyerek volt Magyarországon a jégkorongsport, azonban néhány fanatikus sportvezető és edző, valamint sok-sok tehetséges lurkónak - később érett férfinak - köszönhetően eljutottunk odáig, hogy a piros-fehér-zöld alakulat az 1930-as évek után ismét tétmérkőzést játszhat, ha nem is a regnáló, de a közvélemény és a világranglista alapján a földkerekség legjobb csapatával.

Doug Armstrong, a kanadai válogatott igazgatója egyelőre csak azokkal számolhatott, akiknek csapata nem jutott be az Észak-amerikai Profi Liga rájátszásába. Így egyelőre hiányoznak olyan szupersztárok a keretből, mint Martin Brodeur, a világ talán legjobb kapusa, vagy a félelmetesen tehetséges csatár, Sidney Crosby és az idősebb sztárok, Simon Gagne és Jarome Iginla.

Azért így sem kell félteni a juharleveleseket, az egyetlen, az orosz KHL-ben szereplő Joel Kwiatowskin és a német DEL-ben védő Fred Braithwaiten kívül mindenki az NHL-ben kergeti a pakkot.

Közöttük igazán kiemelkedő egyéniségek is akadnak, példaául Dany Heatley, aki többször is szerepelhetett a tengerentúli All-star gálán ésjátszott Budapesten is 2004-ben, a Papp László Arénában rendezett barátságos meccsen. Shane Doan a rutinosabb vonalat képviseli, egyértelműen az egyik legnagyobb név a vb-n résztvevők közül, a jobbszélső a Phoenx profija és a 2008- 2009-es szezon alapszakaszában 82 mérkőzésen 73 pontot (31 gól, 42 gólpassz) termelt. Érdemes lesz figyelni Steven Stamkosra is, aki a 2008-as drafton (az újoncok játékosbörzéje) az első helyen kelt el, vagyis óriási tehetség. Meg kell még említeni a Tampa Bay apró, de életveszélyes centerét, Martin St. Louist is. Nehéz lesz ellenük, de amennyire lehet, a magyaros vírtussal meg kell nehezíteni a dolgukat...

A kanadai válogatott előzetes kerete, kapusok: Dwayne Roloson (Edmonton Oilers), Josh Harding (Minnesota Wild), Fred Brathwaite (Mannheim Eagles).

Védők: Dan Hamhuis (Nashville Predators), Drew Doughty (Los Angeles Kings), Chris Phillips (Ottawa Senators), Luke Schenn (Toronto Maple Leafs), Shea Weber (Nashville Predators), Ian White (Toronto Maple Leafs), Joel Kwiatkowski (Szeversztal Cserepovec).

Csatárok: Scottie Upshall (Phoenix Coyotes), Derek Roy (Buffalo Sabres), Shawn Horcoff (Edmonton Oilers), Mike Fisher (Ottawa Senators), Dany Heatley (Ottawa Senators), Steven Stamkos (Tampa Bay Lightning), Matthew Lombardi (Phoenix Coyotes), Shane Doan (Phoenix Coyotes), Colby Armstrong (Atlanta Thrashers), Martin St. Louis (Tampa Bay Lightning), James Neal (Dallas Stars), Jason Spezza (Ottawa Senators).

Kanada 1920 óta a Nemzetközi Jégkorong Szövetség tagja.

Igazolt játékosok száma: 558 173.

Játékvezetők száma: 31 905.

Fedett jégcsarnokok száma: 2451.

Nyílt jégpályák száma: 11 000.

A szövetség elnöke: Bob Nicholson.

A férfiak világranglista helyezése: 1.

A nők világranglista helyezése: 1.

A kanadai válogatott 1920 óta 24 alkalommal nyerte meg a világbajnokságot, legutóbb 2007-ben, Moszkvában. Tavaly, hazai pályán ezüstérmesek lettek a juharlevelesek.

Fejér megye megcsodálhatta már a kanadai válogatottat, hiszen a hoki újkori történelmében először, 2003 február 3-án Székesfehérvárra látogatott barátságos mérkőzésre a híres-nevezetes juharleveles válogatott. A mieink nem adták olcsón a bőrüket, és 5-4-re kaptak ki 3500 néző előtt, a Jasko-csapat góljait Ocskay, Palkovics, Hoffmann és Orsó szerezte. Egy évvel később, Budapesten, a visszavágon 9-2-re nyert Kanada, akkor Gröschl és Peterdi vette be a kanadai kaput.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!