Sportvilág

2009.04.20. 02:29

Sofi és Foci nélkül

Székesfehérvár, München - Hazatért egyhetes edzőtábora után a magyar jégkorong-válogatott, amely pénteken kezdi meg szereplését a Svájcban rendezendő A csoportos vb-n.

Bobory Balázs

Pat Cortina, a magyar jégkorong-válogatott szövetségi kapitánya vasárnap kijelölte azt a 25 játékost, aki utazik a pénteken kezdődő svájci világbajnokságra. Az utolsó szűkítésnél Fodor Szabolcs és Sofron István, az Alba Volán 19 két csatára maradt ki, míg Jánosi Csaba, a Ferencváros támadója hétfőn repülhet a többiekkel. - Most tudtam meg, hogy mehetek a vb-re. Egy nagy álmom teljesült ezzel. Az iskolában, ahol tanítok, most az engem helyettesítő tanár még három hétig maradhat - mondta Jánosi, aki utoljára a két évvel ezelőtti ljubljanai divízió I-es tornán volt vb-csapattag. A válogatott hétfőn utazik Sierre-be, ahol összesen négy edzést tart, majd szerdán 19.15-kor megmérkőzik a címvédő oroszokkal. Az első vb-meccs pénteken lesz a szlovákok ellen, két nappal később Kanada, április 28-án pedig Fehéroroszország lesz a rivális. A zürichi kvartettből az első három jut a 12-es középdöntőbe, a negyedik helyezett a kiesés elkerüléséért folytatja. A vb-re az első körre 20 mezőnyjátékos és 3 kapus nevezthető. Utána - szükség esetén - lehet cserélni. Énekes Lajos, a válogatott másodedzője tegnap mesélt a Münchenben töltött időről:

- Hasznos időszakot tudunk magunk mögött, rengeteget dolgoztunk, és közben a szakmai stáb azon törte a fejét, hogy milyen összeállításban utazzunk, kitől kell valóban fájdalmas búcsút vennünk. A döntés megszületett.

- Miért pont Sofron és Fodor lett a kimaradó?

- Elsősorban azt kellett mérlegelnünk, ki kivel tud a leghatékonyabban együtt dolgozni a jégen, illetve az adott játékosokat melyik pozícióban tudjuk használni. Remek munkát végzett a két kimaradó, és semmivel sem rosszabb jégkorongozók az utazóknál, de csak 25 játékost vihetünk, meg kellett hozni a döntést. Nehéz pillanat volt közölni Sofronnal és Fodorral a tényt, akik természetesen csalódottak voltak, de mindketten fiatal emberek még, akiknek nem ért vége a karrierjük, sok szép siker előtt állnak.

- Tűzben marad a két említett játékos?

- Természetesen, hiszen a végleges nevezésig még bármi történhet, és akkor szükségünk lehet rájuk. Perszer bízunk abban, hogy a pénteki rajtig már semmi váratlan nem ér minket.

- Mi volt a legfontosabb feladat a müncheni táborozás alatt?

- Elsősorban a játékunk leegyszerűsítésére törekedtünk, a pontos, gyors korongkihozatalokat erőltettük, illetve a hatékony támadás-befejezéseket. A csapat lelkileg is felkészült, de természetesen mindenkiben benne vannak a történtek, de úgy érzem, hogy ez a játékban nem fog látszódni, sőt, pluszmotívációt jelenthet a jégen lévőknek, pozitív hatása is lehet. Meg akarjuk mutatni, hogy így is erősek, felkészültek vagyunk az A csoportos szereplésre.

A magyar válogatott utazó kerete Svájcba, kapusok: Budai Krisztián, Hetényi Zoltán, Szuper Levente. Hátvédek: Ennaffati Omar, Horváth András, Kangyal Balázs, Ondrejcik Rastislav, Sille Tamás, Svasznek Bence, Szélig Viktor, Tokaji Viktor. Csatárok: Benk András, Fekete Dániel, Holéczy Roger, Jánosi Csaba, Kóger Dániel, Kovács Csaba, Ladányi Balázs, Majoross Gergely, Nagy Gergő, Palkovics Krisztián, Peterdi Imre, Vas János, Vas Márton, Vaszjunyin Artyom.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!