Sportvilág

2009.06.08. 02:29

Női kézilabda vb-selejtező: előny a magyaroknál

Simony - Egygólos előnyt szerzett a magyar női kézilabda-válogatott a szlovákok ellen idegenben, a világbajnoki selejtező első, szombati mérkőzésén. A visszavágó vasárnap lesz.

MTI

A Nyitrától 50 km-re északra fekvő Simonyban fokozott volt a rendőri jelenlét, de nem csupán a magyar vendégszereplés miatt, Szlovákiában ugyanis éppen szombaton rendezték az európai parlamenti választásokat. A találkozó előtt nem történt semmi rendkívüli, bár akadtak néhányan, akik a magyar himnusz után azt kiabálták, hogy Vesszen Trianon! A szurkolók döntő többsége békésen viselkedett, és csendre intette a hangoskodókat. Az esélyesebb magyaroknál hiányzott a sérült Görbicz, illetve Szamoránsky, valamint a pihenőt kapott Pálinger.

Szucsánszki góljával indult a meccs, majd mindkét oldalon remekeltek a védelmek. A két kapus, Herr és a Békéscsaba légiósa, Tóth sok segítséget kapott a mezőnyjátékosoktól. Az első tíz percben csak egy hazai és két vendégtalálat esett. Negyedóra elteltével, amikor Tomori duplájával 3-5-re alakult az állás, jöttek az első cserék, Szucsánszki helyett Bognár lett az irányító. A szlovákok Tóth Tímea második kiállítása alatt sem tudtak egyenlíteni, ám utána a Debrecenből nyáron távozó Stuparicova 6-6-ra módosította az eredményt, és a fordítás sem maradt el. Imre Vilmos szövetségi kapitány azonnal időt kért, s több poszton cserélt. Pastrovics védéssel mutatkozott be. Amikor a Szlovákiában született és honosított Kovacsicz büntetését töltötte, Tóth Tímea ötödik góljával ismét a magyarok vezettek (9-10), és a szünetig nőtt a különbség. A második félidő elején az agresszívebb játékra váltó hazaiak egyenlítettek, ám ezt követően Bognár villant kétszer. A szlovákoknál a szövetségi kapitány lánya, Popluharova, a riválisnál Vérten volt elemében, de egészen Szabó kiállításáig a magyarok játszhattak lépéselőnyben, aztán fordult a kocka (43. perc: 17-16). Az újonc Tóth Katalin első válogatottbeli góljával megint a vendégek vezettek, a kapuba visszatérő Herr pedig hétméterest védett. Ez nyugtatólag hatott, így az utolsó tíz perc 18-20-ról indult, a magyarok lassították a játékot, ezzel őrizték a kis előnyt. A hajrában két magyart - Szűcsöt és Tóth Katalint - is kiállítottak, a szlovákok viszont ziccert rontottak, és ezzel eldőlt a meccs. A visszavágót - amely az idegenbeli siker ellenére nem ígérkezik könnyűnek - vasárnap rendezik Nyíregyházán. A párharc győztese jut ki a kínai vb-re. - A szlovákok kihasználták a hazai pálya előnyét, de így is kikaptak - mondta Imre Vilmos a lefújás után.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!