Sportvilág

2015.02.13. 10:02

Fa Nándorék hajója a leggyorsabb

Túl van a Kergulen szigeteken a Spirit of Hungary, amely jó iramban továbbra is a jéghatáron vitorlázik.

Tihanyi Tamás

Miközben az élen hajózó Cheminées Poujoulat nagy sebességgel "robog" a Horn-fok felé, a mögötte szorosan második helyen vitorlázó Neutrogena technikai "pit-stop"-ra kényszerült, és pénteken hajnalban szerencsésen partot ért az új-zélandi Invercargill kikötőjében, ahol már várta az Angliából odaküldött technikai csapat, hogy a szükséges javításokat azonnal megtegyék.

Fa Nándor ezt írta nemrégiben a Spirit of Hungary hajónaplójába: "340 tengeri mérföldre pont alattunk van Kergulen. Szinte rácsodálkozom, már itt járunk?! A sziget nagyjából félúton van az Indiai Óceánban és amilyen keservesen kapartuk össze a mérföldeket, nagy öröm, hogy a fél óceán már mögöttünk van."

Fotó: Spirit of Hungary

Amerre haladnak, igen gyorsan változnak az életfeltételek, délben még napozni lehet a fedélzeten, rá egy órára már nem lehet kimenni kisdologra sem, a hajósok levágott vizes palackokkal oldják meg a problémájukat, a fedélzetet ugyanis  folyamatosan nagy erővel mossa a tenger. "Már egy ideje vár rám egy curry-s csirke rizzsel, utána az itt szokásos vörösboros tea, most eljött az ő ideje is", jegyezte le Fa Nándor a hajónaplóba.

Mire Nándor befejezte éjszakai vacsoráját annyira beerősödött a szél, hogy muszáj volt vitorlát cserélniük, aztán irányt változtattak, mert jégtörmeléket jeleztek jóval a jéghatártól északra. Ez ott ökölnyi mérettől a házméretűig bármekkora darabokat jelenthet. A Spirit of Hungary magyar idő szerint pénteken délben jóval gyorsabban haladt, mint az előtte vitorlázó hat hajó bármelyike.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!