Sportvilág

2013.07.08. 08:35

Feszültségek szambaországban

Hosszú éveken át tevékenykedett a honi üzleti életben, a politikában és a futballban, jelenleg ideje jelentős részét Dél-Amerikában tölti. A minap tért haza Brazíliából, Rio de Janeiróban izgulta végig a Brazília-Spanyolország összecsapást. Nem titkolja, nagyon várja a jövő évi világbajnokságot.

Horog László

Tárgyalt, ügyeket intézett, beruházásokat ellenőrzött, valamint futballmérkőzésen járt. Viniczai Tibor több mint tíz esztendeje döntött úgy, hogy Dél-Amerikában próbál szerencsét. Voltak üzleti érdekeltségei Argentínában, de az utóbbi években kizárólag Brazíliára koncentrál.

Pedig mozgalmas élete volt itthon, 2000-től tíz éven át az MDF alelnökeként vállalt szerepet a közéletben. A Videoton futballcsapatát működtető gazdasági társaság résztulajdonosa, valamint ügyvezetője volt az ezredfordulón, elnökségi tagja az MHLL-nek, azaz a hazai, hivatásos labdarúgó ligának, 2006-tól négy éven át Székesfehérvár alpolgármestereként tevékenykedett, 2010-ben, hónapokon át polgármesteri jogkörben járt el.

Az utóbbi három évben Rio de Janeiro és Sao Paulo van érdeklődésének homlokterében. A jelenlegi brazil futballvezérkarral nincs kapcsolata, ám a szövetség korábbi alelnökével, valamint az egykori világsztár Zicóval baráti viszonyt ápol.

A kontinensnyi ország vészterhes időket él jelenleg, utcai zavargásokkal, tüntetésekkel, a nemrég véget ért Konföderációs Kupán csaptak a legmagasabbra az indulatok, az elégedetlen tömegek a futballt használták fel, hogy hallassák hangjukat, kinyilvánítva: a labdarúgás lényeges, de nem lehet fontosabb, mint az oktatás, vagy az egészségügy, amire roppant kevés állami forrás jut mostanában.

Viniczai Tibor, Fehérvár korábbi alpolgármestere az év jelentős részét Dél-Amerikában tölti

– Az elmúlt tizenkét évben több mint ötvenszer utaztam Dél-Amerikába, minden alkalommal hosszú időt töltöttem ott, ismerem a helyi viszonyokat. A futballnak köszönhetően juthattam lehetőséghez az építőiparban, egy brazil cég révén, amelynek én vagyok a többségi tulajdonosa. Lakóházakat, iskolákat, kórházakat, raktárakat, üzemcsarnokokat, repülőgép hangárokat húzunk fel, kizárólag állami megrendelésre, leginkább Rióban és Sao Paulóban. A lakásépítés új távlatokat nyitott, 30 millió ember lelt, illetve lel új otthonra az elkövetkező években, a kormány 75 milliárd dollárt költ erre a célra, ebből igyekszünk mi egy kis szeletet kihasítani. Bár a híradásokból, a tüntetésekből nem ez derült ki, a brazil kormány igen is sokat költ az életszínvonal javítására – mondja Viniczai Tibor.

A gondot az okozza, hogy a közel 200 milliós országban az utóbbi évtizedben ugyan 40 millió ember kijött a mélyszegénységből, ám 100 millióan jelenleg is nehéz körülmények között élnek. Az ország nemzeti össztermékének közel felét 2 millió ember, tehát a lakosság egy százaléka birtokolja. Ők az igazi elit, akik a levegőben magángéppel, helikopterrel, a közúton pedig páncélozott autóval járnak.

– A jelentékeny többség azonban, ha nem is nyomorog, de szegénységben tengeti napjait. Az utóbbi hetek tüntetéseiben a fiatalok voltak érintettek, ők vonultak az utcára, az idősebbek szerint közel sincs ekkora a baj, ők jól látják az utóbbi tíz év fejlődését. A tüntetések, utcai zavargások azért robbantak ki, mert a munkaerőpiacra frissen érkezettek szerint az állam túl sokat költ sportra, stadionokra. Ez részben igaz is, ugyanis akadnak városok, ahol ultramodern, hatvanezres arénákat húztak fel, azonban a települések nem hogy élvonalbeli, alacsonyabb osztályú csapat sincs. Viszont a tüntetők azt nem érzékelik, hogy a foci vb és az olimpia micsoda lehetőségeket teremt, Rióban harmincmilliárd dolláros beruházások következnek a két világversennyel összefüggésben. A gazdaság fejlődik, jelentős pénzek mozognak, folyamatos mozgásban tartva a hatalmas, belső piacot.

Viniczai szerint nem igaz, hogy a helyiek elfordultak a futballtól, a karnevál, a szamba mellett a bőrlabda továbbra is szent. Meggyőződése, a jövő nyári világbajnokságon és a 2016-os olimpián nyugalom lesz. Most ugyan még bőven akadnak olyan negyedek Rióban és Sao Paulóban, ahova nem pusztán sötétedés után, napközben sem érdemes betérni, de az elkövetkező hónapokban a hatóságok rendet tesznek a jelenleg veszélyek körzetekben.

A Konföderációs Kupa döntőjére igyekvők a „felvonulókkal” nem találkoztak, a tüntetések nem a Maracana környékén – oda csak a meccsjeggyel rendelkezőket, illetve az ott élőket engedték be –, hanem a város más pontjain zajlottak.

– A spanyolok elleni döntő előtt egy órával már elképesztő hangulat uralkodott az arénában, a finálé a futball ünnepe volt. A gárdával 2002-ben már világbajnoki címet szerző szövetségi kapitány, Luiz Felipe Scolari ismét remek érzékkel rakta össze a csapatot. A mostanihoz hasonlóan technikás brazil együttest már láttam, de olyat, amely taktikailag és erőnlétileg is ennyire kiváló, még nem. A brazilok megnyerhetik a vb-t, ha odafigyelnek. A sok, remek játékos mellett igazi világsztárjuk is akad, Neymar személyében. Ha a labda hozzá kerül, a stadionban mindenki tombolni kezd. Kicsit furcsa, hogy a hazai rendezésű vb előtt egy esztendővel szerződött át Európába, ám azt tudni kell, hogy a brazil futballisták álma nem a dél-amerikai bajnokcsapatok seregszemléje, a Libertadores Kupa, hanem a Bajnokok Ligája. Ott pedig a Barcelona színeiben, kora ősztől megmutathatja kivételes képességeit.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!