Sportvilág

2013.07.25. 22:00

Forma-1 Magyar Nagydíj - Biztos hely a versenynaptárban

Székesfehérvár - A nyári szabadság előtti utolsó futamra kerül sor vasárnap a Hungaroringen, a Forma 1-es autós gyorsasági vb-n.

Matók János

Idén rendhagyó módon három hét telt el a Német és a hétvégén megrendezésre kerülő Magyar Nagydíj között. A csapatok azonban nem tétlenkedtek, megrendezték a Fiatal Pilóták Tesztjét, ahol a jövő nagy reménységei mellett jutott idő a Pirelli abroncsok tesztelésére is.

Várhatóan nem történik már komolyabb probléma az abroncsokkal, amely a sportág és Bernie Ecclestone érdeke is. A hétvégén a Forma 1-es csapatok nyári pihenőjük előtt köröznek még egy jót a sokak által nagyon is kedvelt mogyoródi pályán. A Hungaroringet már a kezdetektől fogva nehéznek tartották a csapatok, Monacóhoz hasonlóan itt sem pihenhetnek verseny közben a pilóták. Egyik kanyar a másikba vezet, s mindössze egy egyenes - a célegyenes - található a pályán, amely nem is olyan hosszú.

 

Fontos a jó fékstabilitás és a kocsi húzása a kanyarokból kijövet. A Hungaroringen az a csapat a nyerő, amely jó mechanikai tapadással, valamint húzással bíró autóval és jó fizikai kondícióval rendelkező pilótával áll rajthoz. Az ilyenkor szokásos forró időjárás is nehezíti a csapatok dolgát a magyar pályán, s ha hinni lehet az időjósoknak, ezúttal sem lesz ez másként.

Ez az a pálya, amelyről elmondható, hogy a Forma-1-es szereplők nagyon kedvelik, s ahová mindig szívesen jönnek a pilóták, csapatok és rajongók egyaránt. Ennek köze van a jó szervezéshez, a jó hangulathoz és Budapest közelségéhez. Idén ismét történtek átépítések a pályán, új kórház épült a pálya szélén és modernizálták a sajtóközpontot is. A nagydíj alatt várhatóan meghosszabbítják a futam szerződését a 2017-2021 közötti időszakra, ami egy olyan időben, amikor gazdagabbnál gazdagabb országok állnak sorban versenyrendezési jogokért nagyon is jó hír nekünk, magyaroknak.

(Forrás: Amber PR)

A német futam óta eltelt időben nem maradtunk hírek nélkül. A Fiatal Pilóták Tesztje mellett, a Sauber megmentése és a Bernie Ecclestone elleni vesztegetési vádemelés volt a sportos címlapokon. A Fiatal Pilóták Tesztjén Susie Wolff nagyszerű helytállása mellett az is foglalkoztatta a közvéleményt, hogy vajon a brit pályán is tesztelő ausztrál Daniel Ricciardo kapja-e meg Mark Webber helyét a Red Bullnál, vagy a jelenleg lótuszos színekben versenyző finn Kimi Raikkönen.

Ami a fizetésképtelenné vált Saubert illeti, nos, úgy tűnik rendeződni, látszik a helyzete, orosz befektetők megmentették a svájci csapatot. Hasonlóan rendeződni látszik a Pirelli abroncsok biztonságának kérdése is. Mogyoródra a 2012-es szerkezetű abroncsaival érkezik a cég, s az eredetileg tervezettel ellentétben a közepes és lágy gumikat hozza. Mivel Silverstone-ban a Fiatal Pilóták Tesztjén semmi gond nem volt a gumikkal, nincs már szükség az elővigyázatosságra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!