Radics debütált, Henty duplázott

2019.08.04. 07:25

Tizenhét esztendős játékossal a kezdőjében nyert a Puskás az enervált Újpest ellen

Győzelemmel mutatkozott be Hornyák Zsolt a felcsútiak kispadján az OTP Bank Liga labdarúgó NB I szezonnyitóján.

Nagy Péter

Fotó: Kricskovics Antal / Fejér Megyei Hírlap

Szürreális élmény volt! Nemcsak azért, mert a meccs kezdési időpontja előtt egy órával még a másodosztályú Vasas edzését figyelhették az Új Illovszky Rudolf Stadionba kilátogatók (a Szusza Ferenc Stadion gyepszőnyegét korszerűsítik, ezért játszanak albérletben a lila-fehérek), hanem ez a megállapítás sajnos az egész találkozóra igaz volt.

„Soha nem nyugszunk bele!” – hirdette az újpesti tábor előtt kifeszített molinó a már évek óta húzódó címervitára utalva. Kényes téma ez a IV. kerületben, olyannyira, hogy Kapás Boglárka, az egyesület világbajnok úszója el sem jött a mérkőzésre, mondván csak akkor lesz jelen, ha a hagyományos címerben lépnek pályára a focisták is.

Radics Márton viszont ott volt, mégpedig a Puskás Akadémia kezdőjében, a maga tizenhét évével. Az egykori győri nevelés a középpálya jobb oldalán kapott helyet. De nemcsak ő debütált a magyar élvonalban a PAFC-nál: Hornyák Zsolt vezetőedző mellett a német Thomas Meissner, a holland Yoell Van Nieff és a cseh David Vanecek is most esett át a tűzkeresztségen.

Ezekiel Henty viszont nem ma kezdte hazánkban, a felcsútiak tizesének mindössze hét perc kellett ahhoz, hogy összehozza az NB I 2019/2020-as kiírásának első gólját, 0-1. A találatban Nagy Zsolt elévülhetetlen érdemeket szerzett, miután mértani pontossággal ívelt a nigériai csatár fejére. Mondjuk már ezt megelőzően, Kamen Hadzsiev bólintásánál érett a Puskás-vezetés, de akkor még Filip Pajovics hárítani tudott. Ahogy Sós Bence lövését is fogta a szerb kapus a 31. percben, szerencsétlenségére azonban Henty ott termett és így már kettővel ment az Akadémia.

Fotó: Kricskovics Antal / Fejér Megyei Hírlap

A lelátón ekkor már egyre nagyobb volt a frusztráció, a városrész polgármesterétől kezdve a klubtulajdonoson át az MLSZ-elnökig, sőt a miniszterelnökig – mindenki kapott hideget-meleget. A szórásból természetesen a vesztésre álló fél szakvezetője, Nebojsza Vignevics sem maradhatott ki, aki valljuk be, eléggé szervezetlen társaságot küldött ki a pályára.

Volt, hogy Hegedüs Lajos állta útját az újpesti próbálkozásoknak, voltak pillanatok, amikor a szerencse se szegődött a budapestiek mellé, de az első félidő ráadás perceiben Vanecek akár el is dönthette volna az összecsapást.

Nem tette, így a második játékrészre maradtak izgalmak, főleg úgy, hogy a csereként beállt Balázs Benjámin senkitől sem zavartatva belsőzött a hálóba, 1-2. A fordulást követő negyedórában az öltözőben ragadtak Szolnoki Rolandék, így az elképzelés nélkül játszó Újpest majdhogynem egyenlített, de Simon Krisztián élesen belőtt szabadrúgása elkerülte Litauszki Róbert fejét. Josip Knezevic azonban nem hibázott, igaz, ehhez kellett Vanecek remek passza is, 1-3. A végén kedvére kontrázhatott a vendégcsapat, de nem sáfárkodott jól a helyzeteivel.

Az újpesti közönség eközben hol ollézott, hol a szomszédos országok lakóit szidta, vagy a „Szép volt, fiúk!” rigmust énekelte – utóbbit természetesen szarkasztikusan.

A Puskás Akadémia megérdemelt győzelmet aratott, Hornyák Zsolt vezetőedző egyedül azért füstölgött a lefújást követően, mert játékosai számos lehetőséget hagytak kihasználatlanul. Folytatás szombaton, a megyei rivális Mol Fehérvár FC ellen.

Jegyzőkönyv

Újpest FC–Puskás Akadémia FC 1-3 (0-2)

Budapest, Új Illovszky Rudolf Stadion, 2707 néző.

Vezette: Vad II István (Berettyán, Georgiou)

Újpest: Pajovics – Pauljevics, Litauszki, Risztevszki, Burekovic (Balázs B., 32.) – Szankovics, Onovo – Simon K. (K. Mészáros, 84.), Zsótér (Bjarnason, 74.), Nwobodo – Koszta M. Vezetőedző: Nebojsza Vignjevics.

PAFC: Hegedüs L. – Szolnoki, Meissner, Hadzsiev, Nagy Zs. – Radics, Van Nieff (Spandler, 72.) – Knezevic, Sós B. (Kiss T., 84.) – Vanecek, Henty (Mebrahtu, 62.). Vezetőedző: Hornyák Zsolt.

Gól: Balázs B. (52.), illetve Henty (13., 31.), Knezevic (69.)

Sárga lap: Zsótér (27.), illetve Hadzsiev (46.), Nagy Zs. (53.), Kiss T. (92.)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában