A Cukorsüveg-hegy árnyékában

2019.02.12. 21:12

Testben-lélekben edződnek a magyar öttusázók a brazíliai Rio de Janeiróban

Hamarosan hazatérnek kéthetes meleg égövi edzőtáborozásukból a válogatott közeli magyar öttusázók. A brazíliai felkészülés alatt nem csupán fizikálisan, de mentálisan is „rápihentek” a versenyidényre a pentatlonisták.

Ferencz Balázs

Hiába a kemény úszóedzés, nem maradhatott el medence széli közös kép sem a brazil válogatottal Fotó: ccfex.eb.mil.br

Szikrázó napsütés, többnyire 32, olykor 35 Celsius-fokos meleg. Februárban. A Copacabana aranyló homokja pihentetően masszírozza a öttusában edződött talpakat. A A Cukorsüveg-hegy partra vetődő árnya nyújt hűs menedéket a napsugarak elől, vagy az Atlanti-óceán hullámai hívogatják frissítő csobbanásra a Brazíliában edzőtáborozó magyar sportolókat. „De a törpök élete nem csak játék és mese” – mondja a klasszikus, s nem is ringatják magukat gyermekded álmok útján a pentatlonisták. Tudják, kiemelten fontos versenyidény előtt állnak, ezért Rio de Janeiróban nem csupán az egzotikus állomás kényeztető miliőjét élvezik, hanem dolgoznak is. Keményen edzenek, hogy ki olimpiai kvótáért, ki korosztályos viadalokon szerezhető érmekért szálljon harcba 2019-ben.

Hiába a kemény úszóedzés, nem maradhatott el medence széli közös kép sem a brazil válogatottal Fotó: ccfex.eb.mil.br

Alig, hogy véget ért a hagyományos, budapesti fedett pályás idénynyitó megmérettetés, többen repülőre ültek, s Brazília felé vették az irányt. Február másodikától tizenhetedikéig edzőtáboroznak a legjobb felnőtt és utánpótláskorú versenyzők. A meleg égövi tréningek kellőképpen megedzik a testet, míg a magyar érzéseken felcseperedők számára szokatlan és magával ragadó hangulat, látványvilág, életérzés, az óceán hullámai, a széles partszakaszok, a szamba dallamai, vagy éppen a Megváltó Krisztus ölelése pihenteti, ugyanakkor inspirálhatja a lelket, szellemet. Felpezsdíti az akaratot, mely akár fényes sikerekhez repíti az egy egészen más világot szimbolizáló városról, Tokióról álmodozó öttusázót.

2019-ben a világkupa-sorozat győztese szerezhet indulási jogot a 2020-as, Japánban rendezendő olimpiára, majd az Európa-bajnokságon nyolc, a világbajnokságon három kvótát osztanak. Ezek valamelyikére eséllyel pályáznak a Brazíliában tréningező fehérvári hölgyek is, a Volán Fehérvár kiválósága, Kovács Sarolta, és az Alba Öttusa SE üdvöskéje, Alekszejev Tamara.

– Már reggel fél 8-kor 30 fok van, imádom. Sokan nem szeretik az ilyen meleget, de én nagyon, nincs is kedvem hazamenni a hidegbe – adott helyzetjelentést Alekszejev Tamara. – Nagyon sokat edzünk, napi négy fárasztó tréninget tudunk le, de a jó idő mindenért kárpótol minket. Lovaglásunk nincs, ugyanakkor a vívóedzéseken a brazil válogatottal együtt dolgozunk. Szabadidőnkben általában pihenünk, de néha lemegyünk a partra, ami a szállásunkként szolgáló katonai létesítményen belül található, 100 méterre a szobánktól. A hangulat nagyon jó, bár kellemetlen néha ennyi ideig összezárva lenni a többiekkel, de hozzászoktunk már ehhez, ismerjük egymás rigolyáit.

Kovács Sarolta (b) Alekszejev Tamara a parton lazított Fotó: Kovács Sarolta

Alekszejeven és Kovácson kívül a volános Kalincsák Eszter, Bernáth Bálint, Harangozó Bence, Fröhlich Tamás, valamint Regős Gergely, Bereczki Richárd, Bruckmann Gergő, Tomaschof Soma, Szabó Illés, Földházi Zsófia, Guzi Blanka, Barta Luca, Réti Kamilla és Simon Sarolta is Rióban tartózkodik. A magyar sportolók szállása a hadsereg testnevelési központjában van.

A világkupa-sorozat február végén Kairóban kezdődik, majd áprilisban Szófiában folytatódik, azután május elején Székesfehérváron lesz újabb forduló, a futamok sorát a csehországi Kladnóban zárják. A vk-döntőt június végén Tokióban, a jövő évi olimpia helyszínén rendezik. Az idei Európa-bajnokságra az angliai Bath-ban kerül sor augusztusban, majd a szeptember eleji, budapesti világbajnokság lehet a magyarok fő versenye.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában