Sport

2017.04.08. 07:36

Meghódította az orosz birodalmat - A korábbi Volán-játékos, Gebei Péter a KHL rájátszásában is dirigált

JÉGKORONG - Bajnoki címet szerzett a Dunaújvárossal és az Alba Volánnal is. A magyar jégkorong-válogatott oszlopos tagja volt. De ma már ítéletei jellemzik. Gebei Péter azon kevés játékvezetők közé tartozik, akiről tisztelettel, elismerően beszélnek még a legvérmesebb szurkolók is.

Ferencz Balázs

Gebei Péter 2016 szeptembere óta dirigál az NHL után a világ második legerősebb jégkorongligájában, a KHL-ben. Az orosz bázisú jégkorong-bajnokság alapszakaszában végig foglalkoztatták a magyar bírót, sőt, Gebei történelmet írt azzal, hogy a KHL rájátszásában is fújhatott.

- Teljesen más a jégkorong a KHL-ben. Az EBEL-ben inkább a kanadai stílus jellemző, belőtt koronggal, letámadásos, ütközéses jégkorongot játszik a teljes EBEL. Az orosz jégkorong azonban totálisan a technikára és a korcsolyázásra épül. Nagyon furcsa volt megszokni, hogy Oroszországban háromszor, négyszer többet kell korcsolyáznom. Ausztriában nem volt problémám a fizikumommal, itt azonban egy KHL-meccset megkorcsolyáznom iszonyú kihívás volt az elején. Ezért is edzem folyamatosan. Ahogy nem edzem, nem figyelek az étkezésre, nem tudom végigdolgozni a mérkőzést. Az elején görcsöltek a lábaim, húzódásaim voltak, pedig az egyik legkomolyabb nyári felkészülést csináltam végig. Ha kéthetes turnén vagyok, 14 nap alatt 10 mérkőzést fújok. Az elején azt mondták, hogy jöjjek vissza azonnal. Ausztriához hasonlítottuk, ha összeadjuk az elveszett napok számát, az ugyanannyi lesz mindkét bajnokságban. Igen ám, de korábban nem szoktam hozzá, hogy két-három hétig nem látom a gyerekeimet. Most már bonyolítottuk a helyzetet, mert a nagyobbik fiam ráadásul kiment Amerikába játszani. Megtanultuk kezelni, mostanra pedig már kialakult egy másfajta életvitelünk, amelyben fontos szerepet kap az internet. A világhálón, videotelefonon keresztül beszélgetünk. Szerencsém van a családommal, mert minden segítséget megadnak nekem a háttérben.

Gebei Péter szerint a KHL-ben az ellenőri rendszer is szinte felfoghatatlanul profi.

- Mérkőzés után lejövök a jégről, s már klipeket kapok a különböző szituációkról, s az öltöző monitorain azonnal visszajátsszák a hibáinkat, kiállításainkat, pozicionálásunkat kritizálják, s mindezt orosz stílusban teszik. Ez nem Európa, ahol előbb pszichésen felépítik az embert, majd néhány negatívummal illetik. Itt keményen az ember arcába vágják a kritikát. Hamar repülnek az emberek a ligából, pedig az odavezető út nagyon hosszú, 10-12 év, mire be tud kerülni egy orosz játékvezető a KHL-be.

A 40 esztendős Gebei Péter egy levélnek köszönheti KHL-es karrierjét. A liga játékvezetői bizottságát kereste meg, s közölte, minden költséget áll, csak hogy egyszer bedobhassa a korongot egy KHL-meccsen.

- Nevetett rajtam a bizottság elnöke, majd a moszkvai világbajnokságon ellenőröm volt a Svédország-Norvégia mérkőzésen. Norvégia a történelemben először egált játszhatott volna a svédekkel. Döntenem kellett, hogy gól vagy nem gól, s én jól döntöttem, nem adtam meg. Akkor kérdezte az ellenőr, még mindig be akarom-e dobni a korongot a KHL-ben, s elém tettek egy szerződést. Szeretném megfújni a 100. KHL-mérkőzésemet. Hogy utána mi lesz a karrieremmel, nem tudom. Sokat gondolkodtam azon, hogy abbahagyom, mert azt a nyomást, azt a pszichikai terhet, amivel mi dolgozunk, egy idő után már nehéz elviselni. Ideje lenne a családdal is foglalkozni, az apai tanács sem ártana néha a srácoknak.

Régi vágyam, hogy a magyar játékvezetést kicsit megreformáljam. Szeretném visszaadni az ország sportjának azt, amit én tudok. Távolabbi terveim között szerepel, hogy sikeres edző vagy sportvezető legyek. A KMH U18-as csapatánál már edzősködtem, élveztem, a játékvezető kollégák nem annyira, mert hamar előjött belőlem a játékos énem. Játékosként sokat tapasztaltam, játékvezetésből sok mindent tudok, s ha ezt a kettőt edzőként összeraknám, elég jó dolog sülne ki belőle.

Jó lenne játékvezetőket nevelgetni, s egy csapat edzőjeként kihozni a játékosokból a maximumot, s azt a fanatizmust átültetni beléjük, amit én érzek a jégkorong iránt - tekintett előre a jövőbe Gebei Péter.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!