Sport

2015.03.15. 20:14

Mélyponton? - A fehérváriak ötödik hazai vereségét láttuk a bajnokságban

A TLI-Alba Fehérvár a Szeged ellen játszott hazai pályán a középső kör első fordulójában. A csapat a hetedik mérkőzését veszítette el egy labdával.

Silye Sándor

Kezdjük a találkozó legszebb jelenetével: a mérkőzés második felében az időkérésnél két pöttömnyi gyerek lépett a parkettre, és egészen fergeteges táncot produkált, a taps méltán járt nekik. A fehérvári kosárlabdázók esetében már szó sem volt táncról, fergetegről aztán végképp nem. Szenvedésről annál inkább. Annak ellenére, hogy bár az elején még a Szeged volt lépéselőnyben, de a hajráig az Alba diktálta a tempót, és őrizte kisebb-nagyobb előnyét. Még a 37. percben is ők vezettek, igaz, már nem 11-gyel, hanem csak 2 ponttal, de még az utolsó percben is egyenlíthettek volna, ám kimaradt a büntető.

Néhány másodperccel a vége előtt triplával hosszabbításra lehetett volna hozni a csatát, de a csapat és a mezőny legeredményesebbje, Mitchell nem talált be. Mivel az Alba vereséggel kezdte a középső kört hazai pályán, így két „lépés” távolságra került az ígéret földjétől, a play-off részvételtől. Márpedig ilyen az 1992/93-as bajnokságban fordult elő, az akkor még Alba Regia SC-vel. De persze a helyzet javulhat, igaz, ehhez nagy változásnak kellene bekövetkeznie a csapat játékában, és leginkább a mentális erejében. Nincs vezére az együttesnek, Simon Balázs lehetne az, de a bajnokság elején sérült volt, nem is alapozott emiatt rendesen, és meglehet, érződik a Szolnokon eltöltött két év mérkőzés hiánya is, hiszen ott nem első számú irányítóként számoltak vele. Érthetetlen a csapat idei története, a játékosállomány nem rossz, de képtelenek nyerni.

Most a Tisza-partiak örültek, hiszen először győztek Fejér székhelyén. A fehérvári csapatból ezúttal is kiemelkedő, dupla, duplát (22 pont, 15 lepattanó, 36 IBM-pont, ezzel a mezőny legjobbja) teljesítő Csorvási Milán szerint nem lehet egy vagy hét játékosra fogni a vereségek okait, csapatként kell gondolkozni. Igaz, kellene. De ennek nem mindig lehet látni a jelét.

A számok alapján nem produkált rosszul a csapat. Elsüllyesztett 10 triplát 37 százalékos hatékonysággal, de kapott 14-et, a szegediek 30 alkalommal állhattak bele a távoli dobásba, kísérleteik 47 százaléka talált. Ez a védekezés gyengeségét mutatja. Góbi Henrik szakvezető szerint itt kereshető a baj forrása, amivel egyet lehet érteni. Mert: egy hete a Falcótól 105, most a Szegedtől 93 pontot kapott a TLI-Alba Fehérvár, ez pedig sok(k). A 13 eladott labda kevesebb volt, mint az egy héttel ezelőtt elszórt játékszerek száma, de a Szeged 9 labdájához képest ez sem kevés, ami akár 10 pontot is jelenthetett az alföldieknek. Változatlanul úgy véljük, a csapat jobb, de mentálisan nagyon szétesett. Ugyanis: Juhos annál többet tud, mint amit láttunk tőle, 15 perc alatt nem volt értékelhető megmozdulása, a mínusz 7 IBM-pontja elfogadhatatlan. Nem tudni, Supola sérülés miatt kapott 12 perc játéklehetőséget, Kovács Ádám, aki jól mutatkozott be Fehérváron, pályára sem lépett. Góbi Henriknek a védekezésen kell javíttatnia, és muszáj lesz lelket pumpálni a játékosaiba. A kérdésre, mekkora a varázspálcája, és mekkorát kell suhintania a javulás érdekében, elmondta, az elvégzett munkában hisz, a mögöttük hagyott héten jól dolgoztak, emiatt volt optimista, ezt kell folytatniuk. Tegyék.

Hisszük, ha látjuk!(?)

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!