A céloktól egyelőre távol vannak a fehérvári kosarasok

2019.01.10. 18:58

Meg kell kezdeni a felzárkózást

A nyáron a finálét fogalmazták meg egyértelmű célként, attól jelenleg távol vannak az Alba Fehérvár NB I-es kosárlabdázói. Az ügyvezető igazgató reményei szerint rövidesen kilábalnak a gödörből.

Horog László

A nemzetközi porondon kiválóan teljesítenek Lóránt Péter (a labdával) és társai, a bajnokságban azonban nem találja a ritmust az Alba Fehérvár együttese Fotó: FIBA.com

Bár szerdán bravúros győzelmet aratott a nemzetközi porondon, a vártnál jóval gyengébben szerepel a szezonban az Alba. Nem titkoltan a döntőt fogalmazták meg, most a 11. helyen állnak a bajnokságban, nagyon messze vannak a céloktól. Miben látja a gyenge szereplés okát?

– Természetesen nem gondoltuk, hogy ilyen pozícióból vágunk az alapszakasz második körének. A csapat kialakítása során minden feltétel rendelkezésre állt, hogy nyugodt és sikeres szezon elé nézzünk, megfelelő anyagi és szakmai háttérrel rendelkeztünk. A magyar mag két helyen változott, Kovács Ákos visszatért Paksra, centerünk, Keller Ákos pedig Franciaországba írt alá. Szerettük volna megtartani, elfogadtuk az általa kért feltételeket, de ő érthető módon inkább a francia élvonalat választotta. Ákos távozása után úgy kellett kiválasztani a külföldi játékosokat, hogy minden posztra megfelelő kosaras kerüljön. A kezdés előtt Markovic Luka konfliktusba került a szakmai vezetővel, olyan feszült helyzet alakult ki közöttük, hogy a közös munkájuk elképzelhetetlenné vált, a játékos távozott.

Az eredmények azt mutatják, a külföldiek kiválasztása nem sikerült tökéletesen.

– Ezt mi is látjuk, egy poszton már történt változás, Boykins helyett Zeno érkezett. Várható még csere, de csak abban az esetben, ha azzal egyértelműen előrelépünk.

A korábbi sikeredzőtől, Dzunic Branislavtól három hete megváltak, amikor a gárda a 11. helyre csúszott a tabellán, helyére Jesus Ramirez került. A csere jó döntés volt?

– Dzunic érdemei elvitathatatlanok, amit a klubunkért tett az elmúlt években, köszönettel tartozunk neki. Azonban mivel profi egyesületről van szó, ahol az eredmény érthető elvárás a szurkolók és a támogatók részéről, így nem örömteli, ám általunk szükségesnek vélt döntést hoztunk. Úgy ítéltük meg, változásra van szükség. A vezetés feladata a nyugodt háttér megteremtése a szakmai munkához, az edzőnek szabad kezet biztosítottunk a csapat összeállításánál, a légiósokat ő választotta ki. A mérkőzésen a felelősség a szakvezetőé és a játékosoké. A szereplésünk nem csak Dzunic hibája és felelőssége volt. Az edzőcsere után nem sokkal játékost cseréltünk és terveink szerint még fogunk is. A kosarasok ultimátumot és pénzbüntetést kaptak. Ramirez kinevezése logikus döntés volt, hiszen ismeri a csapatot és a klubot.

A nemzetközi porondon kiválóan teljesítenek Lóránt Péter (a labdával) és társai, a bajnokságban azonban nem találja a ritmust az Alba Fehérvár együttese Fotó: FIBA.com

A nemzetközi kupában jól állnak, ám a bajnokságban rosszul. A csapat akár tovább is juthatna a nemzetközi porondon, azonban felmerül a kérdés: érdemes két hadszíntéren küzdeni a folytatásban?

– Úgy gondolom, igen. Az elmúlt években is két fronton szerepeltünk, a bajnokságban és a FIBA Europe Cup sorozaton is éles meccseket vívtunk, mindkét helyen megálltuk a helyünket. Az elsődleges feladat az, hogy a keretben a megfelelő cserék után elinduljunk felfelé. Még sok mérkőzésünk van, de fogy az idő, egyre kevesebb a hibázási lehetőség.

Ilyen előzmények után a nyári cél, a döntő elérhető?

– Erről most nem érdemes beszélni. Jelenleg az a legfontosabb, hogy ott legyünk a rájátszásban, minél előkelőbb pozícióban. Úgy gondolom, ha a bajnokság végén úgy zárunk – a négy között –, azaz ismét kiléphetünk a nemzetközi porondra, a jelenlegi állapotunk ismeretében komoly siker lesz.

A drukkerek arról beszélnek, hogy csúsznak a fizetések, ez is oka az eddigi gyengélkedésnek.

– Hozzám is eljutottak ezek a hírek, azt kell mondanom, alaptalanok. Megértjük a szurkolók elégedetlenségét és elkeseredettségét, ugyanis ők sikerekhez szoktak, de ezek a téves, alap nélküli információk sokat ártanak.

Simon Balázs cáfolja, hogy financiális problémák lennének
Fotó: Feol

A légiósoktól már ejtettünk szót. Tehát nem a pénz az oka, hogy meghatározó magyar játékost sem sikerült igazolni.

– Azok a hazai kosarasok, akik a nemzeti együttesben szerepelnek, szinte kivétel nélkül szerződéssel rendelkeztek a nyáron. Tudomásul kell venni, kevés olyan hazai játékos van, aki nekünk erősítést jelenthet, nem veszi el a helyet a feltörekvő tehetségeinktől. Természetesen az edzői stáb kérése alapján megkerestük a szabadon igazolható válogatottakat, menedzsereikkel tárgyaltunk, ajánlatot is tettünk, ám nem minket választottak.

Miért nem?

– Azt tőlük kellene megkérdezni. Például Benke Szilárdot nagyon szerettük volna, a teljes magyar élvonal üldözte. Mi megtettük az ajánlatot, a játékos kéréseit igyekeztünk maximálisan figyelembe venni, magyarán mindent megadtunk, amit kért. Mégsem hozzánk írt alá.

Ha már a válogatott szóba került. Három fiatalt delegál az Alba, Filipovics szóhoz jut a tétmeccseken, Lukács Norbert és Takács Milán is mindig ott van a címeres mezes keretben.

– Örömteli, hogy hárman ott vannak a bő keretben. Bízunk abban, hogy Lukács és Takács Milán rövidesen az Alba felnőtt együttesének is meghatározója lesz, de említhetnék még fiatalokat. A legfontosabb, hogy felnőtt együttesünk minél gyorsabban találjon vissza a helyes útra. Meg kell kezdenünk a felzárkózást. Ami jó, hogy sok meccset vívunk itthon, ebben a körben az utolsó öt meccsünkből négyet hazai pályán vívunk. Szükségünk lesz hazai és idegenbeli bravúrokra. Elsőként szombaton, a Körmend elleni, hazai találkozón.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában