Sport

2009.12.05. 03:25

Ma elkezdődik a kézilabda vb

Szocsou - Kisebb káosz uralkodik Szocsuban, ahol ma három mérkőzéssel kezdetét veszi a 19. női kézilabda-világbajnokság több mint kéthetes küzdelemsorozata.

MTI

A Sanghajtól 120 km-re fekvő város hatalmas csarnokában helyi idő szerint pénteken délután fél 4-től edzhetett először Mátéfi Eszter szövetségi kapitány együttese, s miközben a játékosok a kapuralövéseket gyakorolták, a kapu mögött öten festették a padlót, ragasztgatták a különféle reklámcsíkokat. A levegőben szúrós szag terjengett, de legalább meleg volt a létesítményben, amely nagy előrelépés az egy nappal korábban történtekhez képest, hiszen a Vuhsziban megrendezett, s 24-19-es magyar diadallal végződött Németország elleni felkészülési találkozón a két együttes tagjai csontig hatoló hidegben, hat fokban kézilabdáztak. Ennek aztán meg is lett az eredménye , így a pénteki tréningen számosan köhögve-tüsszögve végezték a feladatokat. Ám a jó hangulat így sem kerülte el a társaságot, amely a kínaiak és a németek legyőzését követően kellő önbizalommal várja a Tunézia elleni, a magyar idő szerint ma 14.15-kor kezdődő nyitótalálkozót. Ezt a mérkőzést, valamint a Chile ellen vasárnap 10.15-kor, és a Románia ellen hétfőn 14.15-kor kezdődő találkozókat is a DigiSport televízió adja élőben.

Nem ismerjük az afrikai csapatot, több játékosuk is Európában játszik, így kellő óvatossággal megyünk neki az első fellépésnek - nyilatkozta Mátéfi Eszter. Az átállással már senki sem bajlódik, a megfázásokon pedig igyekszünk mihamarabb túlesni. A felkészülési meccseken mutatott jó játék nagy örömmel töltött el, főleg azért, mert a németekkel szemben alkalmazott nyitott védekezést is remekül megoldották a lányok. Ez a taktikai variáció még a nagyon összeszokott csapatoknál is okozhat gondokat, éppen ezért voltam elégedett azzal, amit Vuhsziban láttam. Az utóbbi évekhez képest egyébként szerényebb az elvárás a magyar női kézilabda-válogatottal szemben. Több alapember is kihagyja a tornát. A világ egyik legjobb kapusa, Pálinger Katalin jelezte, hogy pihenésre van szüksége, hiszen 1998 óta gyakorlatilag az összes nagy viadalon ott volt. Hornyák Ágnes tanulmányai miatt mondta le a szereplést, amíg Görbicz Anita és Szamoránsky Piroska sérülése után lábadozik, Vincze Melinda pedig a vb előtti utolsó hazai tornán szenvedett kéztörést. Így aztán Mátéfi Eszter - akinek kapitányként ez lesz az első vb-je - kényszerűségből átalakította együttesét. Ahhoz, hogy a csapat elérje a célkitűzést, a 12 közé jutást, a csoportjából tovább kell lépnie. Ebben szerepel a legutóbbi vb-n ezüstérmes, olimpiai és Európa-bajnok norvég gárda. A románok is jók, így tulajdonképpen - a papírforma alapján - az utolsó, japánok elleni csoportmeccs lehet a vízválasztó. Tunéziát és Chilét kötelező legyőzni. A középdöntőt olyan játékosokkal kell kivívni, akik eddig nem vagy csak néhány világeseményen léphettek pályára. A kapuban Pálinger távollétében Herr számít az elsőszámúnak, mellette Pastrovics és Triffa vár bevetésre. A jobbszélen Bódi és Orbán sem számít rutinosnak, A jobb átlövőknél Tomorira és Bulathra vár a góllövés nem egyszerű feladata. Görbicz kiválása után a fiatal Kovacsics a Győrben már bizonyított az irányító poszton, ám a bokája még nem tökéletes, így nem lehet tudni, mire lesz képes. Váltótársa , Szucsánszki most választ adhat arra a kérdésre, hogy lehet-e rá hosszútávon számítani. A beállósoknál két, a nemzetközi porondon még nem igazán jegyzett játékos áll Mátéfi rendelkezésére: Szabó és Tóth. A válogatott a bal átlövő posztján tűnik a legjobbnak: a gólerős Tóth Európa-klasszis, amíg Zácsik most teheti le a névjegyét felnőtt világversenyen. Utóbbit ínhü- velygyulladással kezelték a vb előtt. Ezen a poszton és a védelemben bevethető Szekeres is. A balszélen szerepel Vérten, a mostani válogatott egyik legrutinosabb játékosa és a kényszerből behívott, az orrtöréséből gyógyulgató Juhász. Amennyiben a gárdának sikerül a továbbjutás, akkor a középdöntőben jöhet a D csoport legjobb hármasa, amely a spanyol, dél-koreai, kínai trió lehet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!