Sport

2013.12.04. 13:30

Kemény öt hét áll az öttusázók mögött

Székesfehérvár - Az augusztusi világversenyek után, októberben elkezdte a felkészülést a Volán Fehérvár öttusa szakosztálya. Jelenleg a fehérvári uszodában róják a hosszokat. A munkáról a két „állami” edző, Korponai István szakmai vezető, és Demeter József technikai vezető tájékoztatott.

Matók János

– A sikeres junior-, és felnőtt világbajnokságok után, októberben kezdtük el a munkát, egy rövid előalapozást követően az élversenyzőink egy lovastáborban vettek részt, majd három hétig, heti hat vívóedzéssel készültünk Tatán a következő évre, hogy ezt a számot magasabb szinten űzzük. Kemény öt hét áll mögöttünk, így most úgymond egy kiváltásos időszakban vagyunk, egy kicsit pihenhetnek a versenyzőink, akik lélekben is felkészülhetnek a következő időszakra, amikor is Bakonybélen tartjuk majd a futó edzéseinket – mondta Korponai István.

– Meddig tart az alapozás, ezt mi határozza meg?

– Az alapozás január végéig tart, nemrég kaptuk meg a 2014-es versenynaptárt, még a hazai versenyeket kell pontosan ehhez igazítani. A nagy nemzetközi versenyek határozzák meg a végső programot, ahhoz igazítjuk a felkészülést, az itthoni versenyeket. De a szövetség hamarosan elkészíti a menetrendet, s akkor tudjuk pontosan meghatározni a munkánkat, azt, hogy kinek melyik lesz a főversenye, mire kell készülnie. Nem lesz kevesebb verseny, mint tavaly volt, illetve az én számításaim szerint talán a Világkupában igen. Az első Mexikóban lesz, majd Egyiptomban, ám a kairói verseny valószínűleg a magyaroknak, de sok más nemzetnek is vélhetően kimarad az ottani közbiztonsági helyzet miatt. Aztán Kína következik, s végül a budapesti zárja a sorozatot. A felnőtt világ- és Európa bajnokságra ezek a versenyek válogatnak. A korosztályos viadaloknál a kisebb versenyek, bajnokságok válogatnak majd – felelt a kérdésre Demeter.

Csoportkép a fehérvári úszóedzés után, balról jobbra, hátsó sor: Demeter Bence, Demeter Gergely, Harangozó Bence, Szloboda József szakedző, Demeter József szakedző, technikai vezető, első sor: Slett Emese, Korponai István szakedző, szakmai vezető, Málits István, Kovács Sarolta, Vörös Zsuzsanna szakosztály-igazgató, Hada Noémi. Fotó: Koppán Viktor

– Meg lehet majd ismételni majd a tavalyi sikereket, főleg a junior korosztályban?

– Nehéz lesz, hiszen a junior korosztály Lukács, és Fröhlich kivételével kiöregedett, de azon leszünk, hogy feltörekvő fiataljaink ismét a csúcsra érjenek.

– Jelenleg Szloboda Józseffel együtt mindhárman nemzeti edzőként dolgoznak. Mit jelent ez?

– Természetesen semmi sem változott a napi feladatok ellátásában, ez egy örömteli elismerés számunkra, büszkeséggel tölt el, egy kicsit motiváltabban is dolgozunk, nagy lökést ad a munkához. Ugyanakkor nagy biztonságot is jelent maga a tény, hogy részesei vagyunk a Magyar Olimpiai Bizottság programjának. A szerződést remélhetőleg 2014 januárjában, a riói olimpiáig meghosszabbítják. Vannak a feltételeknek olyan alapvető kritériumai, amelyeket az elbírálás során a MOB figyelembe vesz, s ennek eddig mindhárman teljes mértékben eleget tettünk – mondta együtt a két szakember.

– Eddig minden évben volt valamilyen kimagasló nemzetközi verseny, korosztályos világ-, vagy Európa-bajnokság Székesfehérváron, lesz valami nagy durranás 2014-ben is?

– A jelenlegi versenynaptár ismeretében ezt nem lehet teljes bizonyossággal megígérni. Magyarországra a budapesti Világkupa forduló van betervezve. Szintén hazánkban lesz az egyik ifjúsági világbajnokság, de a helyszínről még nincs szövetségi döntés, erről még nem tárgyaltunk. Esetleg itt szóba jöhet Fehérvár – felelte a kérdésre Demeter József.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!