Az egykori ultratriatlonista nem hagyott fel a sporttal

2018.05.06. 09:00

Hetvenévesen is rója a kilométereket Mészáros János

A kilencvenes évek elején rendezett, Velencei-tavi, négyszeres távú ultratriatlon világbajnokságok főszervezője és indulója, Mészáros János napjainkban sárkányhajózik és hosszú távú futóversenyeken indul.

Horog László

Mészáros János 70 évesen is indul 24 órás viadalokon

Fotó: Horog László/ Fejér Megyei Hírlap

Sportbarátai – Fa Nándor, Szipola Antal, Kovács Zoltán, Fidel László, Guseo András – tortával köszöntötték 70. születésnapján az extrém sportolót, aki a kilencvenes évek elején az ultratriatlonban szerzett nevet magának.

– Én voltam az első magyar, aki teljesítette a triatlon kétszeres, háromszoros, négyszeres, ötszörös és tízszeres távot. A tízszerest a világon elsőként, 38 km úszás, 1800 km kerékpározás és 422 km futás szerepel a programban. Egy-két órás alvásokkal. Mondjuk, úszás közben nem lehet aludni, futás és bringa közben igen, az út mellett matracon egy-két órát aludtam, aztán indultam tovább. A kétszeres távot Alabamában tudtam le először, aztán Colmarban, Franciaországban is, a háromszorost pedig Grenoble mellett. A négyszerest először Fehérváron, a nyolcvanas évek végén gyűrtem le Az ötszöröst Hágában, Hollandiában, 12 induló közül 5. lettem, a tízszeres táv pedig a barcelonai túrám volt. 1992 nyarán, az olimpia kapcsán úsztam, kerékpároztam és futottam. A fehérvári uszodában tempóztam, Montpellier-ig kerékpároztam, onnan futottam Barcelonáig.

Ez már nem verseny volt, hanem karitatív tevékenység, figyelemfelhívás a sclerosis multiplexben szenvedő betegek problémáira. A folytatásban triatlonviadalokon már nem indult, kerékpározott, illetve hosszú távokat futott.

Mészáros János 70 évesen is indul 24 órás viadalokon
Fotós: Horog László/ Fejér Megyei Hírlap

– 1993-ban Washingtonból jutottam el Vancouverbe, 422 km futás, 4000 km kerékpározás és ismét 422 km futás volt a penzum. Végigszeltem az ausztrál sivatagokat kerékpárral, Perthből jutottam el Sydneybe. 1997-ben a Horn-fok–Alaszka távot is letudtam bringával, 22 310 km-t, 109 nap alatt. Aztán nyugdíjba mentem, a kerékpározást a futás váltotta fel. Azóta 24 órás versenyeken indulok, négy éve kénytelen voltam szünetet tartani, volt egy szívműtétem, billentyűt cseréltek, három évig nem futhattam, ezen idő alatt sárkányhajóztam. Két éve futok komolyabb távokat, a műtét után 105 km-t tudtam teljesíteni, most 113 km-t bírok. Ez volt a 70. szülinapi ajándékom magamnak, a viadalt Sárváron rendezték, abszolútban 23. lettem. Sárkányhajózom és napi 10–15 km-t futok a Halesz parkban. Gyorsítanom kell magam, szeptemberben rendezik a 24 órás magyar bajnokságot Velencén, szeretnék elindulni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában