JEGYZET

2020.01.29. 06:30

Forró szív, hideg fej

Ökrös Csaba

A válogatott kiválósága, Bánhidi Bence a kézilabda Eb-n tett egyik nyilatkozatában nem röstellte kimondani, hogy döntő fontosságú pillanatokban a csapatnak tele volt a gatyája. Márpedig az sosem szerencsés, ha az egészséges versenydrukk félelembe csap át. Ritkán segíti a képességeknek megfelelő eredmény elérését.

Bánhidi szavai rávilágítanak arra, hogy mentálisan is erősnek kell lennie egy csapatnak, ha céljait el akarja érni. A nehéz pillanatokban is megőrzött csapategység, a higgadtság, a kulcsjátékosok megingathatatlansága nélkül csak a nagy lehetőségek kapujáig lehet eljutni. Ezek hiányában a küszöb mindig túl magas lesz ahhoz, hogy el ne botoljon benne a válogatott. Komoly sikerek eléréséhez forró szívre és hideg fejre van szükség, e kettő segít üresen tartani a gatyát.

Felkészülni, kitartóan edzeni igazi elhivatottságot követel meg a sportolóktól. Alázat és türelem nélkül nem lehet fejlődni, sok buktatót kell kikerülni. A fizikai felkészülés önmagában is megterhelő, de a megpróbáltatásokhoz szokott ember megtanul alkalmazkodni hozzájuk, akár barátságosan üdvözölheti a fájdalmat és a fáradtságot, hiszen hasznos visszajelzést adnak.

A lelkierő növelését azonban nem lehet ciklikus edzéstervekre alapozni. Hiába mondom magamnak, hogy ma hatszor fogom elhessegetni magamtól a csokievési vágyat, holnap tizenkétszer, holnapután huszonnégyszer, attól még kérlelhetetlenül eljön a pillanat, amikor majszolni kezdem a csokoládét. A telegatya-szindróma elleni lelki felkészülés nem egyszerű. Aligha gyerekjáték elérni azt, hogy a játékosok otthon tudják hagyni a vereségtől való félelmet. Sok meccs és sok elemzés eredményeként lehet elegendő önbizalmat csepegtetni a sportolókba. Ahhoz eleget, hogy minden fölösleges terhet le tudjanak tenni magukról, és csak a játékra tudjanak koncentrálni. Súlya van a válogatott meznek, súlyuk a korábbi kudarcoknak, súlya a görcsös akarásnak. A szelektív memória, a felejteni tudás képessége a sportoló legjobb barátja. A siker felé vezető úton azok haladnak a leggyorsabban, akik nem emlékeznek a kudarcokra, nem legyinti meg őket a félelem.

A tele gatya fontos kelléke a sorsdöntő meccseknek. Azonban csak egyetlen jó felhasználási módját ismerjük: az ellenfélnek kell viselnie.

A magyar kézilabda-válogatott az Eb-n megmutatta, képes arra is, hogy tőle tojjanak be.

Ezekre a mérkőzésekre kell visszaemlékezniük a mieinknek, ha sikert akarnak elérni, és akkor a magyar szertárosnak sem kell majd a mosással annyit bajlódnia.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!