Sport

2016.01.26. 16:54

Fehérvári srác a téli olimpián

Székesfehérvár – Az Ifjabb Ocskay Gábor Jégkorong Akadémia növendéke is képviseli hazánkat az ifjúsági téli olimpián.

Ferencz Balázs

A magyar jégkorong válogatott még nem lehet ott a lillehammeri ifjúsági téli olimpián, mégsem marad magyar hokis nélkül a norvégiai ötkarikás játékok. A mindössze 15 éves Vértes Nátán 60 induló közül nyerte a skills challenge hazai selejtezőjét, majd az utolsó rostán, Finnországban is sikerrel járt, 53 nemzet sportolója között a legjobb 15 között végzett, s kiharcolta az olimpiai részvételt. A fehérváriak rendkívül tehetséges jégkorongozója Kiss Dávid edző irányítása mellett november óta különedzésekkel készül a februári viadalra.

– Izgalmas, új dolog, jégkorongedzőknél nem megszokott, hogy csupán egy játékossal dolgozik. De Nátán kiérdemelte – mesélte a felkészítő, Kiss Dávid, aki egyébként az Akadémia EBJL-csapatának trénere. –  Kimondottan könnyű vele dolgozni, nagyon motivált, korához képest nagyon érett, és technikailag is ügyes. A most végezett feladatok már csak a másodpercek, tizedmásodpercek faragását szolgálják. Lillehammerben már csak ezek döntenek majd.

Vértes Nátán látványos ügyességi jégkorongversenyen viaskodik majd Fotó: Molnár Artúr

A skills challenge-n, vagyis az ügyességi jégkorongversenyen fél kört hátrafelé, fél kört előre kell korcsolyázni, ha lehet gyorsabban, mint az aktuális ellenfél. A feladatok között szerepel lövéspontosság: a két ficakot és a két alsót kell kilőni időre. A harmadik feladat a lövőerőt méri. A korcsolya-technikai feladat éles kanyarokat, fékezéseket, indulásokat vegyít. A korongvezetésnél szlalomozni, s a végén bottechnikázni kell. A hatodik feladatban, a passzolós gyakorlatnál öt dobozt kell eltalálni a koronggal.

– Ezeket a gyakorlatokat hasznosítani tudom a meccseken is. Nagyon jó lehetőség arra, hogy fejlődhessek, mindemellett nagy dicsőség, hogy  képviselhetem  Magyarországot Norvégiában – mondta büszkén Vértes Nátán, aki a finnországi selejtezőn kóstolhatott bele igazán  a verseny hangulatába. –  Sok barátot szereztem, különösen egy japán sráccal ápolunk jó kapcsolatot, de a jégen mindenki ellenfél lesz.  A kanadai srácot érzem a legnagyobb riválisnak, ellene biztos küzdök majd, de a szlovák és a német fiú is ügyes. Bízom benne, hogy arannyal a nyakamban jövök haza – mosolygott a tejfölszőke korosztályos válogatott jégkorongozó.

Kiss Dávid és Vértes Nátán heti három edzésen használhatja a teljes jégfelületet, alapos felkészülés előzi meg az olimpiai szereplést.

– Minden egyes feladatot apró részletekre boncoltunk, s emiatt nőtt is Nátán önbizalma. Leginkább azon vagyunk, hogy fejben is kész legyen a feladatra. Nincs lemaradva a világ élvonalától, s a heti három különedzés Nátán javára válhat – vélekedett a tréner.

– Már most érzem magamon, hogy az elmúlt három hónap alatt is rengeteget fejlődtem. Az egész karrierem szempontjából nagyon nagy lehetőségként tekintek az olimpiai szereplésre – tette hozzá a Volán U18-as együttesében már két EBJL- és két magyar bajnokin is jégre korcsolyázó  hokis. A Lillehammerben február 12-től versenyző ifjú olimpikon céljai egyértelműek: „Nagyon szeretnék pár éven belül az EBEL-csapatban, vagy a MOL Ligában játszani, s utána  jó  lenne, ha kikerülhetnék a tengerentúlra.”

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!