Sport

2009.08.21. 02:29

Farkassal erősödött a Vidi

Székesfehérvár - A szerdai Ligakupa-mérkőzésen még nem, de jövő szerdán már bemutatkozhat a Videoton FC új játékosa, Farkas II. Balázs, a háromszoros válogatott futballista.

Matók János

Tisztelt olvasó, ha tüzetesen megtekinti a Videoton FC játékosait a szokványostól eltérően ábrázoló fenti képet, egy dolog azonnal feltűnik: az elszánt akaratot tükröző arckifejezések, a tekintetek. Így már talán érhető, hogy a többi között minek is köszönhető a Vidi eddigi menetelése. Ugyanakkor ezen a képen még nem látható Farkas II. Balázs - a névrokon, a Vidi csapatkapitánya, Farkas I. Balázs néven szerepel a továbbiakban -, hiszen kedden dőlt el véglegesen, hogy a háromszoros felnőtt válogatott támadó középpályást a Dinamo Kijev egy évre kölcsönadta a fehérvári klubnak. A 21 éves futballista már csak a nemzetközi játékengedélyére vár - ami a jövő hét elején megérkezhet -, hogy bemutatkozhasson a piros-kék csapatban. Erre szerdán, a Pápa elleni Ligakupa-találkozón lesz majd először lehetőség.


- Kilencévesen Demecserben kezdtem el futballozni, majd egy válogató után kerültem Nyíregyházára. Aztán még csak 16 éves voltam, amikor egy felkészülési tornán a felnőttcsapatban is bemutatkoztam. Emlékszem, Herédi Attila volt a vezetőedző, amíg pályaedzőként Bekő Balázs dolgozott. Aztán 17 évesen, Détári Lajosnál debütáltam az NB I-ben. Közben a korosztályos válogatottakban is szerepeltem, majd 18 évesen Várhidi Péternél lettem felnőttválogatott - ismertette eddigi labdarúgó-pályafutását Farkas II. Balázs.

- Miként keltette fel előbb a Dinamo Kijev érdeklődését, majd a hanyagolását?

- Az U18-as válogatottal játszottunk Ukrajna ellen, s akkor három gólt lőttem ellenük. Ekkor keresett meg a Dinamo. Fiatalon, 18 évesen kerültem ki, jól is indult minden. Pénteken még a tartalék csapatban szereztem egy gólt, aztán lecseréltek, mert vasárnap már a nagyok között is pályára kellett lépnem. Közben felgyorsultak az események, hiszen az U19-es és a felnőttválogatott edzőtáborai és mérkőzései miatt sűrűn kellett haza járnom. Addig csupa jó tapasztalatom volt, ám a Kijevnél szép lassan elfelejtettek, miközben mindenki azt várta, hogy megvetem a lábamat, mert jó volt a sajtóm. Így volt ez 2007 januárjában is, amikor egy felkészülési mérkőzésen három gólt rúgtam a Hamburgnak. Felkapott a média, én is vártam a lehetőségre, de nem kaptam meg. Közben az ukrán nemzeti hős Rebrovval kellett megharcolnom a posztért. Nem voltam boldog a helyzettől, hiszen csak a tartalékban jutottam szóhoz, s ott hiába játszottam jól, hiába voltam gólerős. Pszichikailag nehéz volt ezt feldolgozni, s kerestem is a megoldást, hiszen a hozzáállásom nem változott, de ez a helyzet valahol kihatott a teljesítményemre. Több edző is megfordult a csapatnál, Szabó Józsefnél fel is csillant a lehetőség, de őt hamar eltávolították, míg másoknál több ok miatt sem jutottam szóhoz. Ekkor döntöttem el, hogy országot váltok.

- Miért a Videoton FC, s hogyan került a képbe?

- A Dinamo eleinte elzárkózott minden megoldástól, most is három hétig tartott, mire végre elengedtek a Vidihez. Volt orosz, portugál és görög megkeresésem is, de ez már történelem. Fehérvárról először id. Horváth Gábor hívott fel, hogy szívesen látnának. Először elgondolkoztam az ajánlaton, ám úgy éreztem, hogy van benne fantázia, ez lehet a legjobb megoldás. Aztán a nemzetközi szaktekintély Mezey György is elmondta az elképzeléseit. Jól döntöttem, hiszen most egy nagyon jó csapathoz kerültem, ahol komoly munka zajlik. Most azon vagyok, hogy hamar jó formába lendüljek, és hasznára legyek a mindig győzelemre törő Vidinek!

A labdarúgó Ligakupában: Videoton FC-Kaposvár 4-1 (3-0). Sóstói Stadion, 300 néző. Vezette: Farkas. A Videoton FC - Filipovics - Lázár (Szabó), Radovics, Sifter, Présinger - Szakály, Elek (Lipták), Dvéri (Polonkai) - Nagy (Móri), Alison, Sitku (Olasz) - góljait Sitku (2), Nagy és Alison (tizenegyesből) szerezte, a vendégektől Jovánczai volt eredményes. Farkas játékvezető a 82. percben Kelemen asszisztens jelzése után érthetetlen módon kiállította Olaszt. A Vidi legközelebb jövő szerdán Pápán játszik a Ligakupában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!