Sport

2016.07.16. 20:05

Bárhol találnak fogást

Az elmúlt években jelentős mértékben tudott teret hódítani a falmászás, így néhol már a klasszikus sportokkal is felveszi a versenyt népszerűségben.

Ha csak Székesfehérvár példáját nézzük, akkor is megállapíthatjuk: a falmászás népszerűsítéséért felelős személyek igen jó munkát végeznek. Annak ellenére, hogy Budapesten található a legtöbb, valamint a legnagyobb mászóterem, regionális szinten is megfigyelhető a taglétszám növekedése, a válogatottban pedig már öt székesfehérvárit találunk. A sportág részleteivel, illetve mai megítélésével kapcsolatos kérdéseinkben Grósz Ákos sietett segítségünkre, aki a Mozogj Kreatívan SE elnökeként, valamint aktívan - és egyben sikeresen - működő edzőként immáron hét esztendeje karolja fel a sportággal megismerkedni vágyókat.

A falmászás egyre népszerűbb Magyarországon, s a versenyeredmények terén is fejlődnek a hazai sportolók

- Nekem-nekünk mindig is küldetésünk volt, hogy ez a sport népszerű legyen itt a városban. Az elmúlt hét évben több ezer emberrel próbáltattuk ki a mászást valamilyen formában, ami magával hozta, hogy az emberek már innen-onnan hallanak rólunk, egyre kevesebbszer kell elmondanunk, hogy kik vagyunk, miről szól ez az egész.

Azok után, hogy a nagyközönség egyre nyitottabbá vált az egész testet átmozgató falmászás iránt, nem meglepő, hogy egyre több szülő viszi falmászóterembe csemetéjét.

- A mostani, 70-80 fős taglistánk 70 százaléka gyerek, általános iskolás. Mellettük vannak középiskolások és felnőttek is, de érthető módon az ő arányuk kisebb. A falmászóközösség családcentrikus voltából kifolyólag gyakran kerül sor a generációk összecsapására , és remek látni, ahogy 10-13 éves gyerekek együtt másznak a felnőttekkel.

A sok edzésnek pedig meg is lett az eredménye, amiről az ifjú fehérvári mászók még a nyári szünet közepén is gondoskodni tudtak. Az ausztriai, július 8-10. között megrendezett Petzen Climbing Trophy elnevezésű nemzetközi ifjúsági falmászóversenyen a tíz magyar versenyző közül kettő volt székesfehérvári, és mindketten megsüvegelendő eredményt értek el. A több mint 300 indulót felvonultató, brazil, egyesült államokbeli, német versenyzőkkel megfűszerezett, rendkívül színvonalas megmérettetésen a Grósz Ákos keze alatt pallérozódó Légrádi-Pallós Anna 11. lett összesítésben a 2005-2006-os korosztályban, míg a 2007-2008-as korosztályban Balogh Claudia növendéke, Hegedüs-Krisó Dénes a 25. pozíciót szerezte meg. A versenyen a legjobb magyar eredményt a veszprémiek versenyzője, Strommer Soma érte el, aki kategóriájában összetettben a roppant előkelő 2. helyen végzett. Sándor Réka pedig idén az első fehérváriként képviselte az országot az Ifjúsági Európa Kupán, ahol gyönyörű eredményt elérve 38. helyezett lett.

A gyerekekkel foglalkozó szakemberek mindent megtesznek azért, hogy az ifjak a versenyekre való felkészülésre ne teherként, hanem izgalmas feladatként tekintsenek, de mégis eredményesek legyenek. - Bár ez a szám lehetne négy is, de a gyerekeknek 2-3 edzésük van egy héten. Nagyon fontos ebben a korban és összességében is az, hogy ne terheljük túl őket, játékosan éljék meg az egészet. A heti 2 edzés az alap, de rugalmas edzésbeosztással próbáljuk elkerülni azt, hogy az időfaktor miatt menjen el a kedvük a mászástól.

Ami a profi sportot illeti, Magyarországon jelenleg 2-3 fő az, aki szponzori segítséggel tud eljutni egy-egy nagyobb versenyre, de az a cél, hogy a szám jóval nagyobb legyen. Versenyszinten is a nemzetközi porondon van a hangsúly:

- Nagy potenciál rejlik még közösségünkben, és hiszem, hogy jó stratégiával és megfelelő szakmai tudással 4-5 éven belül a legjobbak között lehetünk. Ha úgy alakul, hogy a falmászás szerepelni fog a programban, talán már a 2020-as tokiói olimpián is bizonyíthatunk majd .

Címkék#falmászás

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!