Spanyolország vizeit szelik

2020.02.26. 15:00

A Dunaferr kajakosai külföldön készülnek

Az ibéria-félsziget déli részére utazott az újvárosi különítmény egy része – a világbajnoki ezüstérmes Máthé Krisztián és párja, a korosztályos világbajnok Katona Lili melegebb éghajlaton és jobb körülmények között kezdte meg a vízi edzéseket Sevillában.

Korondy Tamás

Máthé Krisztián és Katona Lili a vizet is megosztják egymással

Fotó: Máthé Krisztián

– Egyenlőre jót tudok csak mondani Sevillaról, meleg van, szép az idő, minden ideális. Előrejelzések alapján sem fogunk nagyon fázni, napközben 20-24 fokok lesznek. – kezdte a helyzetjelentést a dél-európai szieszta idő kellős közepén a páros férfi tagja, Krisztián. A kültéri sportágaknál – ilyen a kajak-kenu is – a legfontosabb tényező, hogy a külvilág a lehető legmegfelelőbb legyen az edzés szempontjából.

– Az első hetekben főleg az iramtanulásé, és a hosszú evezéseké lesz a főszerep, napi 25-30 kilométer kajakozás is bekerül ilyenkor a zsákba. Szeretném minél gyorsabban megtalálni és rendezni a mozgásomat, és megérezni a ritmust, hogy minél gyorsabban eljussak a lehető legjobb formához. Tavaly az alapozás nem úgy sikerült, ahogy szerettem volna, és ez az első versenyemen, a Maraton Magyar Bajnokságon meg is látszott. Most szerintem ezzel nem lesz probléma, a tavalyival ellentétben most csapatban vagyok, nem kell egyedül kajakoznom, visszajelzések nélkül.

Máthé Krisztián és Katona Lili a vizet is megosztják egymással
Fotó: Máthé Krisztián

Krisztián mellett olyan társak vannak a spanyol edzőtáborban, mint a 2012-es londoni ötkarikás játékokon ezüstérmes K-4 1000 méteres egység tagja, Kulifai Tamás, aki jó iram menőnek számít, így a maratonista Máthé számára ideális edzőpartner, többnyire vele szándékozik tartani a lépést a tábor folyamán végig.

Katona Lili is megtalálta a számításait a kajak-kenusok által már szinte „alaptábornak” számító Sevillában – a tavalyi, kínai Maraton Világbajnokság felnőtt egyéni világbajnokával, Kiszli Vandával gyűjti a kilométereket, ennél pedig valószínűleg nem is tudna jelen pillanatban jobb forgatókönyvet elképzelni.

– Így a tábor elején még csak annyit tudok mondani, hogy Sevilla elkepesztően jó hangulatú város, ahol sosem szoktunk unatkozni az edzések mellett. Igazából most még frissnek érzem magam, egész jónak éreztem eddig az evezéseket, próbálok egyenlőre a technikára figyelni, de közbe azért igyekszem jó tempóban haladni.

Katona Lilinek ki kellett hagynia több, mint három hetet a téli hónapok alatti félkészüléséből kisebb-nagyobb sérülések miatt (a válla pedig még azóta sem száz százalékos – a szerk.), továbbá anyajegyeket is műtöttek az arcáról, így valóban vissza kellett fognia a terhelést, amelyeket most érez a legjobban, az alapozásnál.

– Szeretem a hosszú evezéseket, jól is szokott menni, de azért a tavaszi kilométer gyűjtés nem a legizgalmasabb része a szezonnak finom szólva sem, emiatt biztosan lesznek majd a tábor alatt mély- és holtpontjaim is. Ami viszont nagy segítség a tavalyi felkészülésemhez képest, hogy azokban a nehéz pillanatokban ott lesz velem Krisztián, aki majd segít azokban a szakaszokban, és újra motiválttá tud majd tenni, ahogyan én is ott leszek neki, ha szüksége lesz rám. Mi így működünk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában