Sport

2017.07.08. 11:35

Nem is hiszik, milyen pörgős játék a frizbizés

FRIZBI A sokak fejében még a strandolók sportjaként megjelenő frizbi csapatsport-változata egyre népszerűbb, látványosságban pedig a legnépszerűbb sportokkal is felveszi a versenyt - egyesek szerint le is körözi azokat.

Dévai Nándor Csaba

Nincsenek könnyű helyzetben az ultimate frizbi népszerűsítéséért fáradozók, a fiatal sportágnak ugyanis le kell küzdenie az emberek fejében élő képet a frizbizésről. Rossz úton jár ugyanis az a személy, aki kellemes, tengerparti cselekvésként gondol rá, ez ugyanis egy rendkívül pörgős, fizikálisan is embert próbáló csapatjáték. A sportág mélyebb megismerésében Misi Anett, a Fehérvár Lionz Ultimate Frizbi egyesület csapatvezetője és egyben alelnöke sietett a segítségünkre.

- Az ultimate-et egy a rugbyéhez hasonló pályán játsszák, ahol a játék célja a korong eljuttatása az ellenfél zónaterületére. A koronggal azonban futni nem szabad, elkapás után tovább kell passzolni 10 másodpercen belül. Közben persze az ellenfél mindezt próbálja megakadályozni, így általában sok és gyors futásra, ügyes passzokra és taktikára van ahhoz szükség, hogy az ellenfelet lerázzuk és korongot kaphassunk - mondta a csapatvezető. - Lökni, lerántani és szándékosan szabálytalankodni nem szabad. Az ultimate továbbá abban különbözik a többi csapatsporttól, hogy nincs szükség bírókra.

A játékosok olyan szellemiséget vesznek fel, amelyben egyszerűen nem akarnak szándékosan szabálytalanul játszani. Ha mégis történik fault, mert nyilván történik, akkor azt egymás között beszélik meg. Ha egy játékos véletlenül szabálytalan volt, akkor gyakran saját magára hívja be azt. Ez garantálja, hogy miközben a mérkőzések nagyon kompetitívek, a játék öröme is ugyanilyen fontos szerepet kap, és az ellenfelek tisztelik egymást. Kifejezetten nagy hangsúlyt kap tehát a sportszerűség, amit bajnokságok végén a Spirit of the Game díjjal szoktak jutalmazni.

Az ultimate frizbi másik egyedisége, hogy létezik mixed kategória, amelyben fiúk és lányok egyszerre vannak a pályán egy csapaton belül. Ezen túl létezik itt is női és open kategória. Openben bármilyen nemi összetétel lehet a pályán, így ilyenkor nyilván többnyire a fiúké a szerep - mesélte Misi Anett.

Az ultimate frizbi még nem tekint vissza nagy múltra Fehérváron, alig öt éve kezdődött a történet.

- 2012-ben néhány srác hobbiból kezdte el játszani az ultimate frizbit a Bregyó nagyobb füves terepén. 2013-ban kezdtük el tapasztalt edző segítségével versenyszinten is játszani és sokkal komolyabbra fordítani az edzéseket.

Alapvetően egyik sportághoz sem hasonlít az ultimate frizbi, de a tréningek felépítése mégsem különbözik a legtöbb labdajátékétól.

Ehhez hasonlatos látványos pillanatokban egyáltalán nem szűkölködik egy ultimate frizbimérkőzés
Fotó: Molnár Artúr

- Egy ultimate edzés nagyon hasonlít például egy fociedzéshez. Általában futóiskolával melegítünk be, ezt követően van dobásgyakorlás és technikai gyakorlatok, amelyekben futó embernek passzoljuk a korongot. A futóerőnlét és taktikai részek is fontos elemei egy edzésnek. És természetesen a játék. Sajnos a heti 2x2 órás edzésbe mindez nehezen fér bele, így elég intenzív 2 órákat szoktunk végighajtani.

A kemény edzések pedig nem múlnak el nyom nélkül, egymás után érkeznek az érmek, szebbnél szebb eredményeket tudnak felmutatni a fehérvári frizbisek. A június végén rendezett országos bajnokságon több korcsoportban és meglehetősen nagy létszámmal vett részt a fehérvári egyesület, és két arany-, egy ezüst- és egy bronzéremmel tértek haza. Július első hétvégéjén pedig Szlovákiában, a Plastic Cup elnevezésű beach versenyen (strandon játszott verzió) indult a Fehérvár Lionz felnőtt csapata, és az ötödik helyen végeztek.

- Sajnos a sportág Fehérváron még mindig nagyon ismeretlen, annak ellenére, hogy minden erőnkkel próbáljuk népszerűsíteni. De ehhez még több erőforrásra lenne szükségünk. Ennek ellenére tavaly sikerült nagyobb utánpótlásbázist építenünk, ami idénre meghozta az eredményét: a juniorjaink megnyerték az országos bajnokság open és női fordulóját U15 kategóriában. A mixed fordulóra július 22-én kerül sor itt Székesfehérváron, a First Fielden, bízunk benne, hogy ott is sima győzelmet arat majd az U15-ös csapatunk.

A fiatalok bevonzásában fontos szerepet kaphat a játék közösségépítő ereje is.

- Minden sportnak fontos része a közösség, de az ultimate-ben talán még nagyobb szerepet kap. A bajnokságok általában egy egész vagy kétnaposak. Sokat utazunk, a kétnapos tornákon pedig még jobban összekovácsolódik a csapat. Nem ritka jelenség az sem, hogy két ellenfél csapat játékosai állnak össze egy-egy verseny erejéig egy csapattá.

Kiváló erőnlét, koncentráció és gyorsaság szükséges a játékhoz
Fotó: egyesület

És mégis mik a jövőbeni célkitűzések, hogyan látják a fehérvári ultimate frizbi jövőjét?

- Szerencsére amióta a First Fielden edzhetünk, tavaly május óta, a megfelelő edzéskörülmények adottak, így egyszerre tudunk junior és felnőtt edzéseket tartani. Eljutottunk több külföldi tornára is. A népszerűsítés sikerességén múlik az, hogy hány új csapattagot tudunk toborozni. Ezen pedig az, hogy hova tudunk akár játéktudásban is fejlődni. Ez a legnehezebb tényezője a fejlődésünknek a sportág ismeretlensége miatt. Sajnos az emberek gyakran csak mosolyognak azon, hogy "frizbizünk", mert nem tudják, hogy valójában egy ez küzdős, komoly erőnlétet, robbanékonyságot és taktikai érzéket igénylő csapatsport, a játék maga pedig látványelemeiben és pörgősségében felveszi a versenyt az összes "nagy" csapatsporttal, valójában látványosabb is azoknál. Ha ezt az információt sikerül eljuttatnunk itt Fehérváron minél több sportkedvelő fiatalhoz, akkor tudunk fejlődni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!