Sport

2017.07.25. 19:35

Lovasból pentatlonista - Két éve öttusázik Kovács Eszter, bronzérmes lett a háromtusa Eb-n

SZÉKESFEHÉRVÁR Lovasként kezdte sportpályafutását, aztán váltott. A bulgáriai, háromtusa Eb-n egyéniben bronzérmes lett, csapatban aranyérmes.

Horog László

A 15 esztendős sportoló lovasból lett modern pentatlonista. Úszók és vívók kapcsán nem ritka az ilyesmi, de lovasok ritkán nyergelnek át a másik sportágra. Kovács Eszterrel ez történt.

- Anyukám, Haász Éva futó volt, 400 méteren szép eredményeket ért el, valamint evezett is, de abban nem volt különösebben eredményes. Apukám nem sportolt, anyukámtól örököltem a mozgás iránti igényemet. Velencén lakunk, négy éves voltam, amikor anyu Fehérvárra hordott gyerekúszásra, hazafele mindig Pákozdon, a lovaspálya mellett mentünk el, állandóan kértem, nézzünk be. Egyszer sor került rá, felültettek a lóra, le sem akartam szállni róla. Az első versenyemen 9 évesen indultam, nem túl nagy sikerrel. Az évek során több edzőm volt, öt esztendeje Sós Attila vette át a tréningek irányítását, a következő viadalon harmadik lettem Fehérváron. Országos, korosztályos viadalokon szerepeltem, a legjobb eredményem második hely volt, Budapesten, három esztendővel ezelőtt.

Aztán 2015 márciusában következett a döntő fordulat, a Volán Fehérvár öttusa szakosztályánál is lovasedzőként dolgozó, ambiciózus Sós Attila a pentatlonisták edzésére invitálta. A fiatal tréner úgy gondolta, a lánynak érzéke lehet az öttusához.

- Lovasként akkor lett volna esélyem jelentős eredmények elérésére, ha a szüleim komoly lovat vásárolnak nekem, de erre nem volt lehetőségünk. Sós Attila az uszodában bemutatott a volánosok fizikai felkészítését irányító Szloboda Józsefnek. Úszással kezdtem, azt mondták, nem ment rosszul, én is így éreztem. Aztán elvittek a Börgöndi úti telepre, Vitéz László a futásomat tekintette meg, majd következett a lövészet. Mindegyik tetszett, nem volt kérdés, hogy maradok a Volán kötelékében. Három hónap elteltével vívtam először, a páston is bíztatóan mozogtam a szakvezetők szerint.

Kovács Eszter két és fél éve kezdett el öttusázni, a lovaglást hagyta ott a pentatlonért
Fotó: a szerző

Fél évig még lovagolt Pákozdon, versenyeken is indult, de az edzéseket nem tudta összehangolni a fehérvári, öttusás tréningekkel, ezért a lovaglást abbahagyta.

- Mindössze három hónapos, szervezett keretek között zajló úszó és futó múlttal a hátam mögött indultam az első, kéttusa versenyen, 13 évesen. Az U15-ös korosztályban a 12. helyen zártam. Az elitbajnokságon a legjobb 12 hazai versenyző között 6. lettem, ami komoly előrelépést jelentett. Jött a háromtusa, ami nehezen indult, az év végére aztán belejöttem, a bajnokságon ezüstérmes lettem.

A négytusával, valamint az öttusával nincs gondja. Utóbbi kapcsán a lovas vizsga megszerzése jelent gondot több versenyzőnek, Kovács Eszternek ilyen problémája nincs, automatikusan rendelkezik a megfelelő képesítéssel. Első nemzetközi versenyén a közelmúltban indult a bulgáriai Pazardzhikban, a háromtusa Európa-bajnokságon. Egyéniben a mieink közül a legjobb eredményt érte el, egy orosz és egy fehérorosz sportoló mögött jött be harmadiknak. Az úszás után a második helyen állt, jól futott, ha kicsit jobban lő, nyerhetett volna, de így sem csalódott, elégedett a bronzéremmel. Csapatban győzött székesfehérvári klubtársa, Szarka Luca, valamint a honvédos Dallos Liliána társaságában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!