Sport

2017.07.02. 19:00

Fiatalként kapusedző - Évek óta Hollandiában bizonyít

SZÉKESFEHÉRVÁR Arra nem volt esélye, hogy a Videotonban pályára lépjen az élvonalban, az élsportot gyorsan befejezte. Hollandiába került, kapusedzőként dolgozik.

Horog László

Szénási Béla sportkarrierje nem szokványos. Egy óceánjárón dolgozott, ahol megismerkedett a nejével, általa került Hollandiába.

Évek óta kapusedzőként tevékenykedik, az ismét az élvonalba vágyó FC Volendam alkalmazásában.

- Fehérváron születtem, hatévesen kezdtem a Vidiben. Édesanyám röplabdázott, Burda Mária az Alba Volán SC erősségének számított, volt Fejérben az év sportolója is, Fésűs Irénnel szerepelt egy csapatban, hosszú időn át. Horváth Gáborékkal egy házban laktunk a Csapó utcában, együtt kezdtük az általános iskolát és a focit a Vidiben. Tízéves voltam, amikor eldőlt, hogy futballista leszek, Májer Lajos volt az edzőm. Néha a mezőnyben játszottam, a bal oldalon, azt a posztot is szerettem. Az U15-ös bajnokságban kétszer szerepeltem balszélsőként, az MTK és a Tatabánya ellen, mindegyik meccsen gólt lőttem, mégis visszatértem a kapuba. Védtem az utánpótlásban, Disztl Péter és Tőkés László foglalkozott velem, utóbbi különösen sokat. Mindig harmadik számú kapus voltam a piros-kékeknél, a jó ideje Belgiumban védő Köteles László, Daniel Tudor, Milinte Árpád, Végh Zoltán, Turi Géza mögött, a kispadra is ritkán ülhettem az élvonalban. NB I-es meccsem nincs. Viszont a futballt jól oktatom.

Szénási Béla nagyon jól érzi magát Hollandiában Fotó: A szerző

- Miként került Hollandiába?

- 2006-ban szakítottam a focival, elmentem itthon egy kaszinós tanfolyamra, osztó lettem. Utazni, világot látni mindig szerettem volna, egy óceánjáróra kerültem, ahol megismerkedtem a holland nejemmel. Általa kerültem Amszterdamba, ahol edzői iskolába jártam, valamint a legnagyobb nevelő klub, a felnőtteknél a harmadik ligában szereplő AFC Amsterdamnál lettem utánpótlásedző. Öt év után átvettem a klubnál a teljes kapusképzést, valamint az UEFA-nál elkezdtem megszerezni az edzői licenceket, a Johan Cruyff Intézetben pedig sportmenedzser mesterképzésen vettem részt. Igyekszem képezni magam.

- Egy éve került a Volendamhoz, de sajnos a csapat nem tudta kivívni az áhított feljutást.

- A gárda utoljára nyolc éve szerepelt a legmagasabb osztályban, erre készült mindenki. Nem jött össze, az osztályozón elbuktunk a Bredával szemben. Nálunk játszott a Fradi korábbi játékosa, Jack Tuijp, most fejezte be a futballt. Nehéz idényünk volt,
a vezetőedzőt, a Robert Molenaart szezon közben elküldték, a másodedző fejezte be a szezont, most pedig a korábbi technikai vezető ül majd a padra. A cél ismét a feljutás lesz.

- Önnek mik a céljai rövid, illetve hosszabb távon?

- A szerződésem jövő nyáron jár le, szeretnék az élvonalban dolgozni. Kapkodnom nem kell, 32 éves vagyok, a holland profi futballban csak egy helyen alkalmaznak nálam fiatalabbat, a Go Ahead Eaglesnél 30 esztendős kolléga tevékenykedik.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!