Sport

2017.07.28. 19:40

Takács Boglárka nagy napja- Elképesztő tehetség, varázslatos személyiség, és ifjúsági olimpiai ezüstérmes

GYŐR Még zajlik az European Youth Olympic Festival (EYOF), az ifjúsági olimpia Győrben. Mi sem természetesebb, hogy fehérvári sportolók is szerepelnek a résztvevők között.

Szupkai Gábor

Az ARAK két atlétája is kvalifikálta magát a korosztályos viadalra, egyikőjük ráadásul éremmel zárt, a másik pedig óriási balszerencsével csúszott le a döntőről. Előbbi Takács Boglárka, aki a 100 méteres síkfutásban nyert egy csodás ezüstérmet Magyarországnak, pedig nem mondhatja magát éppen rutinos sprinternek. És nem csupán azért, mert még csak 15 és fél éves.

Takács Boglárka és a nagy küzdelemben megszerzett EYOF ezüstérem Fotó: Szenyéri Zsolt

- Egy éve atlétizálok az ARAK-ban. Addig csak iskolai versenyeken indultam, igaz ott elég sokat meg is nyertem. Egy ilyen viadal során jöttek oda hozzám, hogy lenne-e kedvem kicsit komolyabban űzni ezt a sportágat, mert nagyon gyorsan szedem a lábamat.

- Mint a példa bizonyítja, ezek szerint igent mondott?

- Gondoltam miért is ne? Halász Géza kezdett el velem foglalkozni, akiről annyit érdemes tudni, hogy egy igazi nevelőedző. Viszont fél éve már Varga Tamás a trénerem, aki kimondottan sprintereket tanít. Az ő keze alatt rengeteget fejlődtem.

- Igazán szerencsésnek mondhatja magát, hiszen máris a legnagyobb korosztályos versenyen szerepelhet, ráadásul hazai környezetben.

- Egészen fantasztikus élmény, bár tényleg nincs túl sok összehasonlítási alapom. A magyar csapat egy helyen van elszállásolva az olimpiai faluban, de természetesen ismerkedünk mindenkivel, van akivel kézzel-lábbal beszélgetünk, mert nincs közös nyelv. De végül mindig megértjük egymást, kitűzőt cserélünk, és sok sikert kívánunk egymásnak. Tényleg olyan ez mint a felnőtt olimpia lehet.

- Meséljen a nagy napról, hogyan sikerült megszerezni az ezüstérmet?

- Az első előfutamban együtt futottam a későbbi győztes holland lánnyal, és mögötte végeztem 12.05-el. Az elődöntőben pedig az ír Patience Jumbo-Gula mögött értem célba és lettem döntős. Ami már önmagában is nagy boldogsággal töltött el, ráadásul sikerült 11,81-es egyéni csúcsot futnom.

- Pedig a java még csak ezután következett. A döntő hogyan alakult?

- Az időt sikerült tovább javítanom 11.58-ra, de ott olyan óriási, 6,6-os hátszél volt, hogy ezt az időt sajnos nem fogják hitelesíteni. Nagyon szoros volt a vége, a holland lány Minke Bisschops győzött, én pedig az ír lánnyal voltam nagy versenyben aki a végén nagyon jött is rám, de végül egy századdal én voltam a gyorsabb, és enyém lett az ezüstérem - mesélte széles mosollyal a fiatal futónő.

Az országnak már van egy kedvenc Bogija, az úszónő Kapás Boglárka személyében. Szerencsére ezen a téren van utánpótlás.

Az ARAK másik atlétája Győrben a dunaújvárosi Endrész Klaudia volt, akinek edzője, Pappné Házi Éva mesélte el mi történt.

- Ezt a versenyt nagyon elidegeskedte. Mindenki mondogatta neki, hogy éremesélyes és ettől úgy tűnik begörcsölt. A nagy szél, ami folyton más irányból fújt sem segített, és még mindezek ellenére is csupán egyetlen centiméterrel maradt le a döntőről. Ez egy elszalasztott lehetőség, de csináljuk tovább, Klaudia nagyon tehetséges és ezt be is fogja bizonyítani - mondta Házi Éva, a sportoló edzője.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!