Sport

2017.04.11. 20:35

Kinőtte a honi bajnokságot - Tálas Zsuzsanna a sikeres EB-kvalifikáció után a japán vb-ről álmodik

Békéscsaba - A kétszeres magyar bajnok, ötszörös magyar kupagyőztes válogatott röplabdázó remekül érzi magát a Viharsarokban, de külföldi ajánlat esetén megfontolná az országváltást is. A 23 éves feladó a vb-selejtezőn a továbbjutást, a szeptemberi Európa Bajnokságon a legjobb tizenkettő közé kerülést tűzte ki célul maga elé.

Krebsz András

A 2014-es év magyar női röplabdázójának választott Tálas Zsuzsanna Székesfehérváron sajátította el a sportág alapjait, amiben nagy segítségére volt édesanyja, Fésüs Irén, aki sokáig az edzőjeként is egyengette lánya pályafutását. A nemzeti együttesben 92-szer pályára lépő játékos a BSE és a Vasas érintésével került 2015 nyarán a jelenlegi legerősebb magyar csapathoz.

- Hogyan érzi magát Békéscsabán?

- Remekül! Tulajdonképpen olyan, mintha hazaérkeztem volna. Kivételesen jó közegben szerepelhetek, megfelelően teljesítünk, és a csapatban kevés a belső viszály, ami megteremti a nyugodt légkört az öltözőben.

A 23 éves Tálas Zsuzsanna Székesfehérvárról indult, a Békéscsaba és a válogatott kiváló feladója
Fotó: Tálas Zsuzsa

- Milyen a viszonyuk a csabai szurkolókkal?

- Fantasztikus! A fiataloktól egészen az idősekig szeretnek minket, alig várják, hogy lássák a csapatot. Soha nem kapunk egy rossz szót sem, ami különösen szívet melengető, hiszen a város más sportágainak a mérkőzésein járva nem tapasztaltam hasonlót. A fontosabb meccseinken telt ház előtt játszunk, ami kétezer nézőt jelent.

- Klubcsapata mellett a válogatottnál is alapembernek számít. Hogyan fogadta Alberto Salomoni márciusi kinevezését a szövetségi kapitányi posztra?

- Több olasz jelölt is volt a kalapban, végül Alberto lett a befutó. Jó döntésnek tartom, hiszen az új kapitány régóta az országban él, így rálát a magyar röplabda helyzetére.

- Május 31-e és június 4-e között világbajnoki selejtező torna vár Önökre. Mit vár a zágrábi megmérettetéstől?

- A házigazda horvátokon kívül a görögökkel, Ausztriával, Grúziával és a címvédő oroszokkal mérkőzünk. Célunk a második hely megszerzése, ezzel továbbjutnánk a következő selejtezőkörbe.

- A selejtezőn biztosan nem lesz hiány játékosmegfigyelőkből. Tervez a jövőben a magyar pontvadászatnál erősebb bajnokságba igazolni?

- Természetesen. Kiskorom óta az egyik vágyam a külföldi megmérettetés, ám Békéscsabán tudatosult bennem, csak akkor szabad meghoznom ezt a döntést, ha már kész játékos leszek. Nyáron lejár a szerződésem, de arra kértem a klubot, várjunk még a hosszabbítással. Külföldi ajánlatom még nem érkezett, de ha maradok, akkor sem esem kétségbe, hiszen itt minden adott a további fejlődésemhez.

- Dr. Szabó Tünde sportért felelős államtitkár bejelentése szerint a röplabda hamarosan bekerül a TAO által támogatott sportágak közé. Mi az a terület, amit legelőször rendbe kéne tenni a magyar röplabda körül?

- A minőségi edzőképzést, ugyanis kevés a jó magyar tréner, akikkel megfelelően együtt lehet dolgozni. Ha ebben előrébb tudnánk lépni,
az magával hozná a gyereklétszám növekedését is.

- Édesanyja, a korábbi válogatott röplabdázó szerint két-három éven belül felnőtt női NB I-es csapat lehet Székesfehérváron.

- Rengeteg sikeres sportág létezik a városban, nagyon nehéz lenne bekerülni ebbe a körbe. Támogatók, szponzorok kellenének, és akkor még nem beszéltünk a nézőszámról. Nagyon sajnálom a fehérvári felnőtt női röplabda megszűnését, látom a békéscsabai társaimon, mekkora élményt jelent számukra otthoni környezetben bizonyítani. Az aktív éveim alatt még szeretnék Székesfehérváron a legmagasabb osztályban hasonlóan sok ember előtt pályára lépni.



Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!