Sport

2016.12.22. 17:20

Most a biztonság a legfontosabb

46 nappal és 5 órával a Vendée Globe egyszemélyes Földkerülő vitorlásverseny rajtja után Fa Nándor a kilencedik helyen hajózott.

Ferencz Balázs

A saját építésű, 60 lábas Spirit of Hungary fedélzetén közvetlen vetélytárs nélkül vitorlázik a Csendes-óceánon Fa Nándor, hiszen előtte 700, mögötte 600 tengeri mérföldre halad csak rivális. Erős hullámzás, és az eddigi legkeményebb viharos szél nehezíti a skipperek dolgát.

Embert és technikát próbára tévő szakaszon hajózik a mezőny nagy része, s többen is bajlódnak meghibásodással. A sokáig a harmadik helyen vitorlázó francia Paul Melihat például északnak fordult, hogy nyugodtabb vizeken meg tudja javítani a meghibásodott tőkesúly-emelő szerkezetet.

A verseny ezen szakaszában fő a biztonság, hiszen a teljes távnak majdnem a fele hátravan.  46 nap alatt óriási különbség alakult ki a mezőny élén hajózók és a hátul vitorlázók között. A viadalt az ún. támasztó uszonnyal épített vitorlások uralják, az első négy helyen ilyen hajók robognak. A versenyt vezető Armel Le Cléac'h már a Horn-fokot támadja.

Az állás: 1. Armel Le Cléac'h (francia), 2. Alex Thomson (brit) 570 tengeri mérföld hátrány, 3. Jérémie Beyou (francia) 1415 tm h.,... 9. Fa Nándor, 4200 tm h. ... 21. Sebastien Destremau (francia) 7544 tm h.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!