Sport

2016.12.21. 20:25

Az Alba Fehérvár nagyot küzdve győzte le cseh ellenfelét

Székesfehérvár - Az Alba Fehérvár a FIBA Europe Cup második körének 2. fordulójában a cseh BK Pardubice ellen lépett pályára.

Káldor András

Szerdán este folytatódtak a cseh napok" Székesfehérváron, és abban bíztak az Alba Fehérvár szurkolói, hogy a Fehérvár AV19 jégkorongcsapatához hasonlóan ők is örülhetnek a cseh pontvadászatban jelenleg második helyen álló, komoly múlttal rendelkező BK Pardubice legyőzése után.

A hokisok a HC Orli Znojmot páholták el egy nappal korábban, kosarasaink számára sem ígérkezett habkönnyű negyven perc. Annak ellenére, hogy a játékos és edző pályafutásának nagy részét Csehországban töltő amerikai Levell Sanders tanítványai az első fordulóban 101-66-ra kikaptak a francia Pau-Lacq-Orthez vendégeként.

Az Alba legjobbjai, James Farr (15) és Lóránt Péter (44) harcolnak a labdáért a palánk alatt Fotó: Koppán Viktor

Az ellenfélről azt lehetett tudni a mérkőzés előtt, hogy sokat váltanak védekezésben, s mivel magasak, nem annyira gyorsak, ezért az Albának elsősorban indításokból szerzett kosarakkal lehetett keresnivalójuk. Ezen kívül, pedig arra kellett figyelniük, nehogy sok támadólepattanót szerezzenek a piros-fehérek, mert a szombati rangadónak is ez volt az egyik sarkalatos pontja, ebben bizonyult jobbnak a Körmend.

Lóránt Péter hárompontosa vezette be a találkozót, melyre rögtön válaszolt Joseph Wall. Majd a vendégek ragadták magukhoz a kezdeményezést, több könnyű kosarat szereztek, és a 6. percre tízpontos előnyt kovácsoltak. (8-18). Justin Edwards zsákolása ugyan felvillantotta a felzárkózás lehetőségét, de több hibás fehérvári döntést követően a különbség állandósult, sőt a negyed végére igen tekintélyes lett.

A már korábban említett lepattanók ebben a szakaszban a cseheké lettek, és ezekből Lamb Autrey vezérletével nyugodtan építkezhettek. Taylor, Bradford Burgess, majd James Farr faragott valamelyest a hátrányon, és a 12. percben ismét tíz ponton belülre kerültek a kék-fehérek. Nem törte meg a lendületüket Sanders időkérése sem, és fokozatosan lőtávolon belülre kerültek. Aztán jött néhány újabb hazai baki, és akkor elmaradt az egyenlítés, de szerencsére Lóránt pontjai tartották a lelket a csapatban.

A 15. perc végére Brandon Taylor triplája egy pontra hozta fel csapatát, majd Winston Shepard duplája már meghozta az egyenlítést, míg Edwards értékesített ziccere a várva várt Alba előnyt, két és fél perccel a nagyszünet előtt. (38-36). Más lapra tartozik, hogy Kamil Svrdlik ikszre hozta az állást, így nulláról" vághattak neki a gárdák második húsz percnek. Harcosan indította a harmadik negyedet a Fehérvár, érthetően még egyszer nem akartak abba a gödörbe belelépni, mint az első tíz percben. Felváltva vezettek a csapatok, de az Alba nem tudott nagyobb előnyhöz jutni, jobbára ez csak egy-két pontra korlátozódott.

A túloldalon Dominez Burnett is igazolta jó hírét, az amerikai annak ellenére, hogy aránylag keveset volt a pályán, a negyed végére a vendégek legeredményesebb játékosa lett 14 pontjával. A 30. percben Farr zsinórban kétszer zsákolt, ez pedig azt jelentette, hogy a mérkőzésen ekkor vezetett először 6 ponttal a Fehérvár. Mindez elsősorban a kemény és hatékony védekezésnek volt köszönhető. A záró játékrészben ott folytatta az Alba, ahol előtte abbahagyta, míg a csehek főként a két amerikaiban bíztak. Majd Lóránt, aki végig vezére volt csapatának, a 33. percben megkapta a negyedik személyi hibáját, kénytelen volt leülni a kispadra.

Ettől vérszemet kapott a Pardubice, és Viktor Pulpan triplájával feljöttek két pontra (70-69). Innentől jobbára a kinti dobásokat erőltették, felemás sikerrel. Nálunk viszont a büntetők értékesítése okozott problémát, előbb Keller Ákos, majd Farr is elhibázta mindkét lehetőségét. A hajrához érve, két perccel a lefújás előtt néggyel ment a Fehérvár, a csapat ezt már nem eresztette ki a kezéből, és a végén a nagyot játszó Farr vitte be a győzelmet jelentő utolsó pontokat.

A fehérvári publikum pedig felállva, vastapssal köszönte meg a csapat játékát.

Alba Fehérvár-BK Pardubice 84-78 (12-27, 32-17, 22-19, 18-15)

Székesfehérvár, 1800 néző

Vezette: Grigoras (Román), Tomov (bolgár), Zenis (szlovák)

Alba: Taylor 12/3, EDWARDS 14/3, SHEPARD 12, LÓRÁNT 18/6, Keller Á. 6 Csere: FARR 16, Burgess 4, Markovics 2, Tóth P. Vezetőedző: Dzunics Branislav

Pardubice: Kotas, AUTREY 15/6, NECAS 14/3, Wall 6/3, Svrdlik 12. Csere: Pulpan 10/6, BURNETT 16, Kohout, Skranc 5. Vezetőedző: Levell Sanders

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!