Sport

2016.12.17. 16:45

A nagy és a kis dolgok

Shihan Budán László cselgáncsozott, karatézott - sikerrel. Edzőként meg még nagyobbakkal. Az abban az időben még titokzatos, az európai, a magyar ember számára különlegesnek számító karatét választotta. Miért?

Silye Sándor

- Azért, mert ez belülről jött. Nagyon kis súllyal születtem, édesanyámmal együtt küzdöttünk az életben maradásomért, így mindig vonzódtam az olyan sportokért, amiben a küzdelem dominált. Bár először szertornáztam, majd eveztem, de utána következett a cselgáncs, a karate. Ezek kemény sportágak, mert itt az nyer, aki a végén állva marad. Sohasem voltam agresszív, mindig szerettem az embereket. Pedig manapság sokan leginkább csak magukkal foglalkoznak. De ha szimpátiával, pozitív érzelemmel figyelünk rájuk, képesek változni.

Felvetettem a kérdést: a karate tudója hányszor került olyan szituációba, hogy rászorult az önvédelem tudományára? És mennyire lepődött meg az, akivel szemben meg kellett védenie magát?

- Ha az ember lelke és fizikuma megfelelő egyensúlyban van, akkor sugárzik róla az önbizalom, és nem biztos, hogy olyan helyzetbe kerül, hogy védenie kell magát. Hogy melyek voltak a versenyzői sikereim? Nem a lista felsorolásával kezdem, mert sajnos manapság csak az eredmények minősítik az embert. De a karate nem ez! Részt vettem bajnokságokon itthon és külföldön, voltak sikereim, de mégis számomra az a legnagyobb eredmény, ha a személyiségzavaros, önbizalomhiányos nebulóból érett, egészséges embert nevelek. Mert valójában ezt tartom a karate lényegének!

Budán László 6 danos mester

A karate nagy fegyelmet kíván. Tudom, mert Laci mondta, hogy sokszor volt, hogy egyszerre 200 embernek tartott foglalkozást, akkor és ott bizony alighanem mindenkinek fegyelmezettnek kellett lennie, hogy eljusson hozzá az, amit a mester át akart adni neki...

- Nincs fegyelmezetlen karatés, csak kevés munka. Ha lazul a fegyelem, erősítjük az elvégzendő tevékenységet, így kénytelen mindenki odafigyelni, mert nem tudja megcsinálni azt, amit kell. Megfelelő szellemiséggel és pedagógiával lehet úgy gyakorolni, hogy senkinek esze ágában se legyen rosszalkodni... Kedvenc, sikeres tanítványaim? A sor elejére kívánkozik Németh Katika Európa-bajnok, a magyar bajnokok: Kozma Kálmán, Tiber Péter, az öcsém, Budán Zsolt, valamint Bálint és Balázs fiam.

Amikor Budán László abbahagyta az aktív sportot, természetes volt neki, hogy az ő élete a karate marad.

- Ez egyértelmű! A cselgáncsból a karatéba úgy váltottam, hogy nemcsak versenyeztem, edző is voltam, Kovács Ferivel mindent együtt csináltunk. Folyamatosan képeztem magam, hogy tudjak másokat képezni. A családom? Nem jelentett gondot, mert valamennyien részesei e sportnak. A feleségem egydanos, a nagyfiam kétdanos mester, 10 éves fiam kétszeres magyar bajnok. A nagy dolgokban én döntök, a kicsikben a feleségem, de amióta megnősültem, nincsenek nagy dolgok...

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!