Sport

2016.09.04. 19:01

Világbajnok a Fehérvárban

Székesfehérvár - A brazil kézilabdázó, Daniela Piedade érkezett meg utolsóként. A 37 esztendős beállós részt vett a riói, ötkarikás játékokon.

Horog László

Kedves, mosolygós, őszinte. Szombaton, a győriek ellen, 38-26-ra elveszített előkészületi találkozón mutatkozott be az Alba FKC együttesében a brazil beállós, Daniela Piedade. Hazája csapatával részt vett az olimpián. A braziloktól a hazai közvélemény aranyat várt, végül a csalódást keltő 5. helyen végeztek.

- A győriek ellen, vereséggel mutatkozott be új csapatában. Erre számított?

- Persze, a világ egyik, talán a legjobb klubcsapatával találkoztunk. Az első félidő kiegyenlítettebb volt, aztán fölénybe kerültek a győriek. Ők a BL-re készülnek, nyerni akarnak, mi az EHF-kupában szeretnénk jól szerepelni.

Daniela Piedade lejátszotta első meccsét az Alba Fehérvár KC együttesében, a Győri ETO ellen Fotó: Simon Erika

- A Vistal Gdyniával kezdenek hazai pályán, szombaton, 18 órakor. Van információja a lengyel csapatról?

- Igen. Két brazil játékosuk van, egyikükkel, az átlövővel tavaly együtt nyertünk Pánamerikai Játékokat Kubában. Azonban ő nem nem került be az idei, riói keretbe. A másikról nincs információm. Erős csapattal találkozunk, de szeretnénk továbbjutni.

- Játszott BL-döntőt, kétszer pedig elődöntőt. Kupagyőzelme azonban nincs.

- A bécsi Hypóval egyszer szerepeltem döntőben, 2008-ban idegenben nyertünk egy góllal az orosz Zvezda Zvenyigorod ellen, otthon sajnos kettővel kikaptunk. Egy évvel később az elődöntőt veszítettük el a Győrrel szemben. Később a Krim Ljubjanával is vívtam elődöntőt, akkor a norvég Larvik bizonyult jobbnak. Bár kikaptunk, ez a párharc örökké emlékezetes marad számomra. Ugyanis öt hónap elteltével játszhattam újra, előzőleg, a Podravka Koprivnica elleni felkészülési mérkőzésen, a melegítésnél agyvérzést kaptam. Az újságok azt írták, kómába estem, de ez nem következett be. Az viszont igen, hogy a jobb oldalam lebénult, nem tudtam mozgatni a végtagjaimat és nem tudtam beszélni sem. Tíz napot töltöttem kórházban, a szlovén orvosok szívproblémát állapítottak meg, műteni akartak. Hazatértem Brazíliába, ahol a válogatott orvosi stábja is megvizsgált, konzultált a szlovén szakemberekkel. Végül elmaradt a beavatkozás. A felépülésem jól haladt, közel fél év múlva visszatértem, majd világbajnok lettem. Azóta sem derült ki pontosan, mi okozta a gondot, a lényeg, hogy tökéletesen egészséges vagyok.

- Összesen tizenkét évig szerepelt a BL-ben, de nyerni nem tudott. Világbajnoki arannyal viszont rendelkezik.

- Amire nagyon büszke is vagyok, 2013-ban, a szerbiai vb-n bizonyultunk a legjobbnak. A magyarokkal vívtunk hatalmas csatát a negyeddöntőben, kétszeri hosszabbítás után, két góllal győztünk. Aztán meg sem álltunk az aranyéremig. Úgy gondolom, a magyarok elleni derbi volt az aranycsata, a két legjobb csapat találkozott a 8 között.

- Az olimpián is aranyat várt önöktől a közvélemény.

- A hazai sajtó ezt erőltette, mi is elhittük. Minden meccsen pályán voltam, általában 30 percet. Jól kezdtünk, megvertük a norvégokat, aztán a románokat, majd a spanyoloktól kikaptunk. Így is elsőként léptünk tovább, megvertük Angolát és Montenegrót, viszont a hollandok ellen kilenc góllal vesztettünk. Csalódott voltam, ez volt az utolsó esélyem, hogy aranyat, vagy minimum érmet nyerjek az olimpián. Ráadásul hazai közönség előtt. A torna után lemondtam a válogatottságot, csak a Fehérvárra koncentrálok. Egy évre írtam alá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!