Sport

2015.11.14. 12:31

Bugátosok találkoztak: Halász Krisztián és Peltser István is itt kezdte

Harmincöt éve végzett és jelenlegi diákok találkoztak egymással a Bugát Pál középiskola jubileumi, röplabdás estjén.

Sebestyén Lilla

A Bugát Pál középiskola neve összeforrt a röplabdázással, ami nem is csoda, ha figyelembe vesszük, fennállása óta megszakítás nélkül gyermekeinek egy nagy része űzi ezt a sportot, ráadásul nem kis sikerrel: 2004-től kezdve egészen napjainkig a csapatok minden évben részt vesznek a röplabda diákolimpián szép eredménnyel és bejutottak szinte minden évben az Amatőr Röplabda Diákolimpia Országos Döntőjébe is.

A jubileum most alkalmat adott arra, hogy az iskola egykori és új röplabdásai találkozzanak és egy jókedvű estén felidézzék az eltelt időt, a régi történeteket, amikből akad bőven:

- Még mindig emlékszem az első lány csapatra, akikkel igazán nagy sikereket értünk el. Az osztályfőnökük is voltam egyben, így rendesen a szívemhez nőttek, pedig egy roppant problémás társulat volt az övék. Most jó páran itt ülnek köztünk is – mesélt a fekete-fehér képek kivetítése közben Jaczó Jenő testnevelő tanár, aki negyven éve elsőként alapított röplabda csapatot az iskolában. Szavai nyomán felnevetett egy közel tíz fős asztaltársaság – a szóbanforgók – egyik tagjuk fel is állt elmesélni első, húsbavágó élményét a röplabdával: – Rögtön azután, hogy beválasztottak a csapatba fejen talált egy igen gyors labda és a kórházban kötöttem ki. Akkor megfogadtam, hogy én aztán soha többet nem látogatom a röplabda edzéseket. Persze, az ellenállás nem tartott tovább egy évnél. Beszippantott a társaság, az egész légkör – magyarázza az egykori csapattag.

A Bugát iskola mai röpisei és a régi csapatok kiválóságai jó hangulatú mérkőzést vívtak. Fotó: Koppán Viktor

Utóbbi, egyébként még sokakat ösztönzött a Bugát Pál iskolában. Most is remek volt a hangulat: tizennégy és ötven körüli nők beszélgettek jóízűen az intézmény egyik termében. A találkozó nevetéstől volt hangos, az egykori és jelenlegi tanárok, alig jutottak szóhoz, részben a meghatottságtól, részben azért mert akkora volt a hangzavar.

Persze – többen megerősítik – a bugát röplabdásainak sosem volt nagy erőssége a hallgatás, sokkal inkább a sport.

Jó néhányan, már ballagásuk előtt leigazoltak egy egyesülethez és az ezredforduló előtt ballagott évfolyamokból vannak, akik mai napig játszanak. Példának okáért Halász Krisztián, aki jelenleg az NB II-es csapatot gazdagítja.

- Elképesztő újra visszatérni a Bugátba. Amikor megkezdtem itt a tanulmányaimat – közel húsz éve – még szinte csak lányok jártak ide. Fiúkból csak egy maroknyi volt, akiket a tanárnő rögtön át is csábított a röplabdára. Engem sem kellett sokáig győzködni – mesél Krisztián.

Hasonlóan ebből az iskolából indult Nagy Péter, NBI-es játékos, és Peltser István is, az Alba Line Röplabda Egyesület utánpótlás edzője, akikre nagyon büszke az iskola és természetesen volt edzőjük, Kovács Mária is.

- Nem is tudok mit mondani a meghatottságtól, mind a gyerekeimnek tekintem azokat, akik kikerültek a kezeim közül és hatalmas élmény, hogy most sikerült összetrombitálni a fiúkat-lányokat – hangsúlyozza a tanárnő, aki szeretné, hogy ezek a találkozók, hellyel-közzel de rendszeresek lennének.

A program természetesen nem érhetett véget anélkül, hogy játsszon egyet a társaság. A barátságos mérkőzés minden volt, csak nem komoly, viszont jó alkalom arra, hogy újra bugátosnak érezzék magukat a régen elballagott deákok.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!