Sport

2015.11.04. 13:06

A Fehérvár Póló SE vízilabdázói vitézkednek az alsóházban, de feljebb vágynak

Székesfehérvár – Remekül kezdték az idei bajnokságot a Fehérvár Póló SE serdülő és gyerek lánycsapatai. A női vízilabdában is a legjobbak közé kívánnak kerülni a fehérváriak.

Ferencz Balázs

Cserfes kis hölgyek fogadnak a medence partján, a fotós kolléga instrukcióit csacsogó kommentárok kísérik, de a 18 haját igazgató kishölgy a kattintások után kemény edzésen melózik. A Fehérvár Póló SE lány vízilabdázói a serdülőknél négy mérkőzés után négy győzelemmel vezetik az országos bajnokság alsóházának tabelláját, a gyerekcsapat három diadallal, egy vereséggel a második. Pataki Máté foglakozik a lányokkal, s nincs könnyű dolga, hiszen több korosztály ifjú hölgyeit kell treníroznia.

– Próbálom külön szedni edzések alatt a korosztályokat, vagy az újonnan érkezőket, s akik már régebb óta együtt játszanak, azok kapják a nehezebb feladatokat. A fő problémánk az, hogy nehéz a vízilabdához csábítani a lányokat, ráadásul a vízilabda nincs igazán a lányok látószögében – vélekedik a Fehérvár Póló SE edzője. Az egyesület vezetői kiváló helyzetfelismerésének köszönhető, hogy „Sulipóló” programjukkal kívánják növelni utánpótlásbázisukat. Több fiú, és sok lány is így ismerkedett meg a vízilabdával Fehérváron. Olyan tehetségek lóbálnak a Csitáry uszodában, akik már most kitűnnek korosztályukból. Jacsó Blanka vezeti mindkét korcsoport góllövő listáját – akadt olyan meccs, melyen csapata 27 góljából 24-et ő vállalt magára–, de Besszer Eszter is szorgoskodik. Kindl Anna pedig saját kapuja előtt ügyeskedik. Edzőjük szerint a védekezés a serdülők erőssége, míg a gyerekeknél még az egyéni képességek dominálnak.

Pátkai Máté (jobbra) lányai a gyermek- és a serdülő bajnokságban is megállják a helyüket. Fotó: Molnár Artúr

– Idén nagyon sokat segítenek a lányok azzal, hogy ráéreztek, hol kell blokkolni. A bekkünk pedig nagyon jól hozza el a labdát – meséli Kindl Anna, az FPSE kapusa.

– Mindenkinek végig kell taposnia a meccseken – vágja rá a 14 éves Jacsó Blanka, aki nem csupán a lányoknál, de a fiúk között is medencébe száll.

– Úszni, védekezni, támadni és taposni kell mindenkinek, nem lehet pihenni. Folyamatosan fejlődünk, mostanában összeszokottan, koncentráltan tudunk védekezni. Blanka az öttusát hagyta ott, Besszer Eszter pedig az öttusás és kézilabdás múltját ötvözte a pólósoknál. – Mindenképpen szerettem volna valamit sportolni – jelenti ki a kapus, Anna.

– Régebben úsztam, és úgy gondoltam, ismét elkezdem, de megláttam az újságban, hogy lányokat is várnak vízilabdázni. Lejöttem egy edzésre, és nagyon megtetszett. Miért lettem kapus? Nem szeretek igazán úszni, ráadásul az egyik edzőtáborban a fiúk elfáradó kapusa helyett engem küldtek be. Nagyon megtetszett. A válogatottsággal is kacérkodó gólvágóknál remek a munkamegosztás. A centert játszó Jacsó Blanka szerint sok labdát kap a társaktól, míg Besszer Eszter hálás Blankának, amiért sok büntetőt harcol ki, melyeket ő bedobhat. Ilyen egyszerű.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!