Sport

2015.09.17. 15:03

Harmadik vb-jén vett részt - Palkovics Dávid a 12. a világranglistán pónifogathajtásban

Breda - Az előző, a franciaországi Pauban megrendezett világbajnoksághoz képest öt helyet javított az ifjú fogathajtó.

Káldor András

A még mindig szemtelenül fiatal, mindössze 18 esztendős Palkovics Dávid élete harmadik világbajnokságáról érkezett haza. A Csórról származó, és még középiskolába járó, érettségi előtt álló fiatalember a hollandiai Bredában megrendezett szeptember 3-6 között megrendezésre került Pónifogathajtó Világbajnokságon vett részt. Elnyerte a négyes fogat kategória legeredményesebb magyar hajtója címet, akadályhajtásban a 4., míg az összetett versenyben a 12. lett. A magyar csapat a csapatok versenyében az 5. helyet szerezte meg.

- Első nap volt az orvosi vizsgálat, ezen minden lovam átment, más kérdés, hogy egy lóért haza kellett jönnünk, ki kellett cserélni. Majd pénteken rendezték a díjhajtást, nemzetközi zsűri előtt a 8. helyet szereztem meg a harminc induló közül. A díjhajtásnál egy programot mutattam be, ahol köröket, átlókat tettem meg ügetésben, tolatásban egy díjhajtó négyszögben, amelynek a hossza 100 méter, a szélessége 40 méter volt. 54 pontot értem le, póni négyessel ez volt eddig a legjobb díjhajtásom. - tudtuk meg a versenyzőtől.

Palkovics Dávid elegáns öltözetben a bakon, ám Hollandiában meg kellett küzdenie az elemekkel  Fotó: facebook

Másnap jött a maraton hajtás, amelyet a napok óta hulló eső is nehezített, mivel a pályán méteres sár volt, és ez eléggé megviselte, elfárasztotta a lovakat, és a hajtót egyaránt. A kocsi szinte tolta maga előtt a sarat! emlékezett Az A szakasz végig sáros volt, míg a B szakasznál egy kilométeres kört kellett megtenni szlalomozással, ezt akadályokkal nehezítették. A harmadik körben már éreztem, hogy fáradtak a lovak nehezebben mozognak, ráadásul a negyedik akadálynál a szár beleakadt az oszlopba, de szerencsére ezt sikerült kiszabadítani, igaz közben fél percet veszítettem az időmből. Elfogyott a lovak sebessége, olyan szűken akartam venni az akadályt, hogy ezt a kettes fogatok se vállalták volna, időt akartam nyerni, de sajnos nem jött össze, így itt a 17. helyen végeztem.

A következő nap az akadályhajtásnál, az utóbbi évek egyik legnehezebb pályájával találták magukat szembe a versenyzők, és ez alól Dávid sem volt kivétel.. Három összetett akadállyal tarkított, szűk pálya volt, a hatos akadályig nem volt gond, a hetesnél leesett a bóján levő labda, éppen csak túlléptem az alapidőt. A 4. lettem, minimális különbséggel, összetettben, pedig a 12.

A versenyző úgy érzi, hogy díj és akadályhajtásban kihozta magából a maximumot, a maratonban azonban abban reménykedett, hogy ott lesz az első nyolcban, vagy a háromban. Az volt az eredeti célkitűzés, hogy minden számban az első tízben legyek benne.

A csapatársak, és a vezetők végig mellette voltak. Jámbor Vilmosnak és Bozsik Józsefnek csak köszönettel tartozom a versenyen nyújtott sok segítségért! hangsúlyozta a magyar válogatott egyik legfiatalabb tagjaként.

Azt azért tudni kell, hogy az egész magyar csapat újjáalakult, jobbára fiatalokból állt, igaz nem tudta megvédeni a Pauban szerzett bronzérmet, de az ötödik helyre azért, befutottak. Több olyan hajtó is volt, akinek ez volt az első vb-je, a harmadik világbajnokságán résztvevő Palkovics Dávid mellett csupán egy társa akadt, aki már rutinosabbnak tekinthető.

- Az első világbajnokságomon 2011-ben, Lipicán elvileg nem is indulhattam volna, mert csak a maraton napján töltöttem be a 14. életévemet, ugyanis csak 14 éves kortól lehetett nevezni. A díjhajtást úgy teljesítettem, hogy még 13 évesnek számítottam. 2009-ben, 12 évesen szerettem bele a sportágba, és ez a szerelem a mai napig is rendületlenül tart.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!