Sport

2015.08.22. 09:17

Öttusa Eb - Elszállt a kvóta, elszállt a csapatérem (frissítve)

A versenyben 4. helyen álló Demeter Bence nem teljesíthette a lovaspályát, így nem maradt esélye a kvótaszerzésre. Ezzel a csapat sem férhet fel a dobogóra az angliai öttusa Európa-bajnokság férfi döntőjében.

Ferencz Balázs

Az öttusa EB otthona: Bath

Az Anglia délnyugati részén található, gyógyfürdőiről nevezetes város, 159 kilométerre fekszik nyugatra London központjától és 21 kilométerre délkeletre Bristoltól.

A város az Egyesült Királyság egyetlen természetes melegvizes forrásával büszkélkedhet. A legkorábbi dokumentumok szerint a várost római fürdőként tartották nyilván, de egyes történészek úgy vélik, hogy alapítása ennél korábbra tehető. Bath Shakespeare korában forrásvizének gyógyhatásáról volt ismert és egy az arisztokrácia által sűrűn látogatott kulturális központtá vált. A termálforrás vize még a mai napig bugyog, vasban és kénben gazdag, gyógyhatása kiváló, íze a székesfehérvári Csitáry-kútból csorgó vízére emlékeztet. A Római Fürdő nagy része épségben megmaradt, múzeumként működik, a látogató bejárhatja a római kori fürdőkultúra jellegzetes helyiségeit. A 18. és 19. századbeli népszerűségének köszönhetően a város építészete a rokokó és neoklasszicista stílusok jegyeit hordozza.

A várost az UNESCO 1987-ben a világörökség részévé nyilvánította; lakossága 80 000-re tehető. A város fölé emelkedő domb tetején található a The University of Bath, amit 1966-ban alapítottak, és jelenleg az Egyesült Királyság egyik vezető felsőoktatási intézménye. 14 szakon kiváló minősítést kapott, ami a legjobb a nemzeti mércén. Sportélete jelentős. Az egyetem sportkomplexumát bármely magyar város szívesen üzemeltetné. A labdarúgó, és rugby-pályák mellett atlétika-pályán is sportolhatnak a hallgatók, s a rekortáncsík melletti épületbe lépve az öttusázók rezidenciájába érünk. A futófolyosóról felfelé vezető lépcső végén nyithatunk az uszodába. Egy folyosón mintegy 30 métert kell sétálni és a vívásnak helyet adó tollaslabda-csarnokba érünk. Az épületegységben egyébként konditerem, nyolc fedett teniszpálya, és egy kisebb csarnok is található, ami a küzdősport szerelmeseinek és a jóga kedvelőinek ad otthont. Az öttusa Eb ideje alatt az atlétikapálya közepén alakították ki a lovaspályát, így az Európa-bajnokság összes helyszíne 200 méteres körön belül elérhető.

Minden út Rióba vezet!

Jól kezdtek, az első tíz között úsztak a magyar öttusázók az Angliában zajló Európa-bajnokság férfi döntőjében.

Napsütéses reggelre ébredt az öttusa Eb férfi döntőjének mezőnye szombaton, és máris egy frissítő csobbanással kezdhették a versenyzők a nagy viadalt. Nem túlzás, az idei év talán legfontosabb megmérettetése az európai tusázók számára a Bath-ban zajló verseny, hiszen a döntők végén az első nyolc férfi és női pentathlonista is olimpiai kvótát kap. A 36 fős mezőnyt a ranglistán rögzített úszóteljesítményük alapján öt futamra osztották.

A volános Demeter Bence nem úszott rosszul, bár az első 100 métert gyorsabban is pörgethette volna, de 2.02,44-es ideje így is az összetett hetedik helyére sorolta. Az olimpiai bajnok Marosi Ádám és Kasza Róbert egy futamban úsztak, és ahogy azt várni lehetett, senki sem tudta befogni az angol delfineket. James Cooke 1.56,16-tal nyerte a számot, honfitársa, Joseph Choong 1.59,20-as ideje a második helyre volt elég, az orosz Maxim Kustov volt a harmadik az első szám után. Marosi Ádám közel azonos időt úszott, mint a selejtezőben, 2.01,92-vel az ötödik volt, Kasza Róbert 2.02,75-tel a kilencedik helyről kezdhette a vívást. A vívócsarnok lelátóját már megtöltötték azok az öttusáért rajongó angol urak és hölgyek, akik hajlandóak voltak 15 fontot leperkálni a belépőért. Nem is szórakozhattak rosszul, hiszen küzdelmes asszókat izgulhattak végig. Demeter Bence és Marosi Ádám jól kezdtek, utóbbi harcos és örömittas csatakiáltásaitól zengett a csarnok, míg a fehérvári Bence szolid mosollyal konstatálta, amikor két német is megszúrta őt.

"Magam sem tudom, mit szórakozom." - bökte oda az edző stábnak, majd újra elkezdte "felnyársalni" ellenfeleit. Kasza Róbert felemásan kezdett a páston.

Demeter Bence két szám után a negyedik

Demeter Bence a negyedik, Kasza Róbert pedig az ötödik két szám után az angliai öttusa Európa-bajnokság döntőjében. Demeter Bence végig kiegyensúlyozottan tette a dolgát a vívópáston, gyorsan, könnyedén mozgott, és látványos tusokkal mattolta ellenfeleit. A körvívást 20 győzelemmel és 15 vereséggel zárta a fehérvári legény, a show-elemekkel színesített közönségszórakoztató létravívásban pedig három bónuszpontot könyvelhetett el. Az olasz Benedetti volt a létravívás legjobbja, sorozatban ötször nem talált legyőzőre. Kasza Róbert is Demeterhez hasonlóan teljesített, 20-15-ös mérleggel zárta a vívást, azonban Marosi Ádám amilyen jól kezdett, olyan rosszul araszolt tovább az asszók tengerében, negatív mutatóval, 15 győzelmével csak a 19. volt összetettben a lovaglás előtt.

Fotók: Róth Tamás

Demeter Bence a létravívásban 3 bónuszpontot szerzett

Elszállt a kvóta, elszállt a csapatérem

A versenyben 4. helyen álló Demeter Bence nem teljesíthette a lovaspályát, így nem maradt esélye a kvótaszerzésre. Ezzel a csapat sem férhet fel a dobogóra az angliai öttusa Európa-bajnokság férfi döntőjében.

Jó előjelekkel startolt a lovaglás Bath-ban, ahol szikrázó napsütés, és kellemes meleg adott hangulatot a mintegy ezer nézőnek. A versenyen hadra fogott lovak kiválóak voltak, sokszor átsegítették lovasaikat a nehezebb helyzetekben. "Eddig jó a nap. Megcsináljuk." - mondta mosolyogva az összetett negyedik helyén álló Demeter Bence a szám előtt. Ő maga sem gondolta volna, hogy egy banális szerencsétlenség miatt szállnak a kvótás é érmes remények. A 18. helyen álló Marosi Ádám hiba nélkül, az ötödik helyről lovagoló Kasza Róbert egy verőhibával teljesítette a pályát, jól alakultak a dolgok, hiszen riválisok szinte kivétel nélkül pontokat vesztettek az akadályok között. Demeter Bence érkezett volna a lovaspályára, nem jött, mert lovat cserélt, így a mezőny utolsó lovasaként ugratott volna. Azonban nem engedték pályára, mivel a bemelegítés közben sérült meg az eredetileg kisorsolt lova, és a szabályok értelmében ilyenkor már nem lehet cserélni... Bence 0 pontos lovaglásával az utolsó helyről kénytelen rajtolni a kombináltban. Marosi 42 másodperc hátránnyal a 12., Kasza 23 másodperccel az ír Arthur Lanigan-O Keeffe mögött a harmadikként indul a lövészettel tarkított 4x800 méteres futásra.

Kasza kvótát kaszált

Kasza Róbert az ötödik lett és olimpiai kvótát szerzett az angliai öttusa Európa-bajnokság döntőjében. Az Európa-bajnoki címet egyszerűen lehetetlen volt elvenni a 20 másodperces előnnyel induló ír fiatalember, Arthur Lanigan-O'Keeffe-től. Kasza Róbert harmadikként indult a kombinált számban, és sokáig tartotta is pozícióját, azonban az utolsó néhány száz méteren ketten is megelőzték. A magyar öttusázó azonban nem bánkódott nagyon, mert 5. helyével is olimpiai kvótát szerzett. Marosi Ádám is kiegyensúlyozottan kombizott, volt, hogy feljött a 10. helyre, végül a 11. pozícióban zárt. A magyar csapat óvása ellenére Demeter Bencének 2 perces hátránnyal a 36. helyről kellett indulnia, nem volt esélye előrébb lépni. A volános öttusázó idei legjobb versenyzését produkálta a lovaglásig, ki tudja, ha nem sántul le a négylábúja, kvótának és éremnek is örülhetett volna.

Az Európa-bajnok Lanigan-O'Keeffe (1487 pont, úszás: 333 p. vívás: 240 p. lovaglás: 295 p. kombi: 619 p.) mögött a francia Valentin Prades (1476 pont) ért be másodikként, a bronzérem az olasz Riccardo DeLuca (1475 pont) nyakába került. Magyar vonatkozású eredmények: 5. Kasza Róbert 1470 pont (úszás: 332; vívás: 220; lovaglás: 293; kombi: 625)...11. Marosi Ádám 1452 pont (úszás: 335; vívás: 191; lovaglás: 300; kombi: 626)...36. Demeter Bence 1153 pont (úszás: 333; vívás: 223; lovaglás: 0; kombinált: 597) A csapatversenyben Franciaország (Valentin Belaud, Cristoph Platte, Valentin Prade) lett az Európa-bajnok, megelőzve Oroszország és Csehország együttesét. A magyar csapat a hatodik helyen zárta az Eb-t.

Demeter Bence a versenyről

Demeter Bence lovának sérülése és a nullpontos lovaglás miatt ígéretes pozícióból szorult a 36. helyre az angliai öttusa Európa-bajnokságon.

A Volán Fehérvár öttusázója, Demeter Bence legjobb magyarként a negyedik helyen állt az összetett versenyben, de a lovaglás bemelegítésekor lecserélte sérül négylábúját, s ezt a sabályok tiltják, így nem léphetett a lovaspályára. A viadalt végül 36. helyen záró sportoló becsülettel végigküzdötte a kombinált számot, de az áhított kvótát nem érhette el. - Az idei év alapján úgy éreztem, hogy most igazán formában vagyok, a gyengébb versenyeket a hátam mögött tudhattam, s ehhez kellett a felnőtt országos bajnokság is. - mondta a verseny után Demeter Bence.

- A selejtező kicsit döcögősen indult, de nem tulajdonítottam neki nagy lehetőséget. Felszabadultan kezdtem a versenyt, irányítani tudtam az asszókat, meg tudtam csinálni azokat a támadásokat, amiket elterveztem. Az úszás hasonló volt ahhoz, mint amit vártam, talán nem lett volna rossz egyel jobbat úsznom. Jött a lovaglás, ahol ugyanezzel a lóval az olasz versenyző öt fát vert, de a lovasedzővel átbeszéltük, hogy mi kell ahhoz, hogy jobb pályát menjek. A bemelegítés első három ugrása tökéletes volt, a negyedik ugrásnál picit távolabbról próbáltam ugratni a lovat, beleálltunk, és emiatt lesérült a ló, de elképzelhető, hogy már előtte is sérült volt. Azt mondták, hogy mehetek egy másik lóval, és már indultam a pályára, amikor mondták, hogy mégsem mehetek. Ezer dolog járt a helyemben. Nem tudtam elhinni, hogy ez történik. Kételyeim voltak, amikor megengedték, hogy mehetek egy új lóval, mert a szabály másként rendelkezik. Csalódott voltam, nem is tusom mit éreztem. Az idei évben annyi csalódás és kudarc ért, mégis úgy jöttem ide, hogy meg tudom szerezni a kvótát. Lehet, hogy az idei évnek ez is egy olyan pontja volt, ami nem véletlen. Remélem a sors ezt visszaadja a jövőben. Sajnálom, mert csapatban is éremért küzdhettünk volna. Próbálok a következő évre koncentrálni, kellene valami nagyobbat mutatni, ha az olimpián szeretnék indulni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!