Sport

2015.07.17. 12:18

Legfelső osztályba lépne a kosaras - Az U20-as Európa-bajnokság sztárja, Perl Zoltán bízik a finnek szombati legyőzésében

Székesfehérvár - Húsz éven aluli, válogatott kosarasaink fehéroroszok elleni, hárompontos veresége is elegendő volt az elődöntőhöz. A mieink szombaton, 18 órakor a Montenegrót magabiztosan verő finnekkel találkoznak a Vodafone Sportcentrumban.

Horog László

- Társaival és a szakvezetőkkel megnézte a Finnország - Montenegró derbit. Azt kapta, amit várt? Azt kapta a meccstől, amire számított?

- A finneket most láttuk őket először, mondták róluk, hogy jók, amit igazoltak is. Mind a 12 játékosuk minőséget képvisel, a csütörtök esti sikerükben döntő szerepet játszott, hogy az elején jól dobtak, magabiztos előnyt szereztek, amit meg is őriztek. Nem feltartott kézzel megyünk fel a pályára. Játéktudásban a finnek jobbak, de már többször megmutattuk, hogy hatalmas szívünk van, ezzel tudunk kompenzálni. Összecsiszolódott a társaság, az egységben van az erőnk. A szlovákok ellen, vesztett helyzetből jöttünk vissza, egy perccel a vége előtt nyolc pont volt a különbség.

- Azonban érkezett Perl Zoltán...

- A nyolc pontot én dolgoztam le. Amit a gyűrű felé dobtam, bement. A záró minutumban a rivális is betalált, ezért a döntetlenhez kellett két tripla, egy kosár szabálytalansággal és büntetők. Minden bejött, persze, szerencse is kellett hozzá, valamint a társak is, akik remek zárásokat adtak.

- A 44 szerzett ponttal élete meccsét vívta?

- Mondhatjuk. Előzőleg 20 pontos átlagoltam, az albánok ellen 28, macedónok ellen 26, svédek ellen 17, Moldova ellen 16 pontot szereztem. A 44 viszont valóban kiugró. Fontos, hogy hazai környezetben kerül megrendezésre az Eb. Csak a játékra kell figyelnünk. Remek szervezés, a hangulat, sok drukker, akik belehajszolnak bennünket a győzelembe. Eddig háromnegyed ház volt, szerintem szombaton megtelik a csarnok.

Perl Zoltán (pirosban) Hanga Ádám nyomdokain halad. Fotó: Koppán Viktor

- Volt pillanat, amikor a szlovákok elleni meccset feladta?

- Sportoló soha nem adhatja fel, én sem teszem. Azt tudtam, hogy nehéz lesz, nem vagyunk könnyű helyzetben. Voltam már hasonló szituációban, igaz, fordítva, két szezonnal ezelőtt, a Falco felnőtt csapatával. A Jászberény ellen, sokkal vezettünk, kevés idő volt hátra, azonban kihagytuk a büntetőkkel, eladtuk a labdát, utolsó másodperces kosárral, egy ponttal kikaptunk.
A fehéroroszok elleni negyeddöntőben a hat pontos vereség belefért. Számolgatott?

- Nem. Az utolsó percben volt egy időkérésünk, akkor kérdeztem a többieket, mi az, ami még belefér? Előzőleg nem nagyon számolgattunk, nyerni szerettünk volna. Az időkérésnél mondták, még jók vagyunk, végül hárommal kaptunk.

- Vasárnap vége az Eb-nek. Megérdemelt pihenőre vonul?

- Egyhetes szünet következik, majd csatlakozom a felnőttekhez, először leszek válogatott. Edzések és edzőmeccsek jönnek. A nyár elején kaptam a meghívót, nagyon örültem neki, megtiszteltetés, hogy ilyen fiatalon számolnak velem, július 28-án leszek húsz esztendős. Augusztus 9-én zárul az edzőtábor, néhány nap pihenőt kapok, aztán utazom új klubcsapatomhoz, az Upea Capo D Orlando gárdájához. A klub Szicíliában található, Palermótól két órányi autóútra. Két évet írtam alá az első ligás együtteshez, a tavasszal egy hetet már náluk töltöttem, ismerkedési célzattal. Két és fél éve mutatkoztam be itthon a felnőttek között, idén közben kerültem fel a felnőttek közé. Az első idényemben, a félszezonban 5 perces volt az átlagom a Falcóban, a tavalyi szezonban 28 percet kaptam és 11 pontot átlagoltam. Legutóbb pedig 30 perc töltöttem a pályán a meccseken és általában 15 pontot szórtam.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!