Sport

2015.07.11. 18:13

A strandfoci atyja - Izsvák Zsolt a semmiből építette fel a sportágat

Röplabdásként ért el sikereket, akkoriban nem gondolta, hogy sportágat vált és a strandfocinak lesz a hazai szülőatyja. A 45 éves Izsvák Zsolt a nulláról hozta létre a népszerű sportágat.

Horog László

A nyári nap vakítóan süt, a díszlet elsőrangú, a háttérben egy kalózhajó hagyja el a siófoki kikötőt, a távolban halványan látszanak az északi part települései. A Siófok Beach Soccer Arena lelátóján közel kétezren szurkolnak, mindenki megtalálja a számítását: bronzbarnára sült lányok falatnyi bikiniben, izmos fiúk trikóban és rövidnadrágban. Lenn az arénában, a „homokozóban” pedig a magyar válogatott tagjai harcolnak, mint a gladiátorok. Az ellenfél a földgolyó egyik legjobb csapata, az aktuális világranglista második helyezettje, a brazil nemzeti együttes. A dél-amerikaiak mindkét barátságos meccset megnyerik, mégis mindenki elégedett. A magyar válogatottnak még nem őket kell megvernie. A címeres mezes együttes amúgy nagyot lépett előre az utóbbi években, a közelmúltban Bakuban véget ért Európa Játékokon a 7. helyen zárt, most az A-csoportos Eb-re készül.

Egy kétgyermekes gyöngyösi családapa az alapítója mind-ennek. Szülővárosában röplabdázott, majd Ózdon szerepelt, 40 évesen szakított az aktív játékkal. Mindössze a másodosztályig vitte, hiába nyertek bajnokságot többször a második ligában, a pénzhiány gátat szabott az élvonalbeli álmoknak. Húsz éve merészkedett ki a teremből a szabadba, 1994 nyarán a gyöngyösi strandon 100 órás röplabdát szervezett. Nem is gondolkodott másban, a célja az volt, hogy a strandröplabdát még népszerűbbé tegye hazánkban. Azonban egy hétköznap este mindent megváltoztatott. Az esti Telesportot nézve egy rövid bejátszást látott a riói Copacabanáról, a Beach Soccer Worldwide – a világszövetség – által szervezett futballtornáról. Aztán 1996-ban a strandröplabda felkerült az olimpia programjára, bemutató jelleggel. Izsvák ezeket a közvetítéseket is érdeklődéssel figyelte, de a röplabdát már olyan szemmel, hogy a látottakat miként lehet még hatékonyabban hasznosítani a strandfociban. „Itthon tízmillió futballedző van, a röplabda jóval kisebb réteget mozgat meg. Mindig vonzott a kihívás. Ha valaki azt mondta, nem lehet megcsinálni, én megpróbáltam bizonyítani, hogy mégis sikerülhet.”

Izsvák Zsoltnak immár élete a strandfoci, él-hal ezért a sportágért (Fotó: Horog László)

Az immár az MLSZ égisze alá tartozó sportág szakágvezetőjének nem volt könnyű dolga: a szabályokat hosszas utánajárás után, Portugáliából szerezte be, mindent a nulláról kellett kezdenie. A strandok röplabdapályáit kellett átalakíttatnia, eleinte senki nem akarta levenni a cipőt a homokban, sőt, a sípcsontvédőt sem. Itthon 3 + 1 játékos szerepelt, külföldön 4 + 1, végül nálunk is alkalmazkodtak a nemzetközi trendhez. Az első tornákat Abádszalókon, Inárcson, Kiskörén és Tiszafüreden rendezték. Az első időszakban egy fehérvári csapat meghatározója volt a honi küzdelmeknek, a Bekő Balázs és társai által alapított Picicsel nevű gárda több tornát nyert, egymás után két esztendőben az országos döntőbe került Inárcson és Abádszalókon.

A hazai strandlabdarúgás központja négy éve lett Siófok, a nagystrandon épült fel az európai szintű aréna. A bajnoki küzdelmek és a válogatott nemzetközi összecsapásai is itt zajlanak, utóbbiak rendre telt ház előtt.

– Itt mindenki megtalálja a neki valót. A hölgyek a kidolgozott, izmos felsőtesteket, a fiúk pedig a lelátón ülő csinos hölgyeket. Ráadásul a Balaton, a nyaralás, a kikapcsolódás plusz hangulatot teremt. Weisz Tamás szakvezető által irányított válogatottunk a világ élvonalába igyekszik, másfél éve, a Jesolóban rendezett vb-selejtezőn a részt vevő 24 európai csapat közül az előkelő 7. helyen zártunk, a csoportból négy együttes jutott ki a világbajnokságra. Tavaly augusztusban hatalmasat léptünk előre, a Torredembarrán bonyolított B-csoportos selejtezőt megnyertük, a fináléban a lengyeleket vertük 6:4-re, ezzel feljutottunk a legjobbak közé. Ott is a helyünk, a kontinentális ranglistán a 7. helyen állunk, a világranglistán pedig a 21. pozíciót foglaljuk el. A foci bármilyen formában népszerű, ráadásul a homokban hatalmas a küzdelem, minden másodpercben történik valami. A buckákon a fizikai törvényszerűségeket meghazudtolóan pattan a labda, mindenre azonnal kell reagálni, nincs kiszámítható meccs, pillanatokon belül változik az eredmény. Ebben rejlik a sportág népszerűsége.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!