Sport

2015.04.20. 17:59

Az ARAK Aktív döntőjében a Tóváros visszavette a trónt

Székesfehérvár - Szombaton rendezték a tizenegyedik ARAK Aktív verseny döntőjét a Bregyó közi atlétikai stadionban.

Silye Sándor

Korábban megszoktuk, hogy a Köfém Sportcsarnokot csak gyalogtúrával lehetett megközelíteni a döntő előtt. A Bregyó esetében parkolni még annál is nehezebb feladat volt. Bent a futó folyosón tömeg, kint a pályán kisebb, nagyobb gyerekek csiviteltek, felnőttek drukkoltak, testnevelők tanácsokat adtak, a kisebb, nagyobb atléták meg állandó mozgásban voltak. Ki csak futkosott, ki a helyből távol, vagy az ötösugrást gyakorolta. Amott Rápolti Gyula vezette kézenfogva kissrácát, itt Miklós Éva figyelt gyerekeire, a pályán meg Babos Rita, Véninger Katalin, és az összes edző gyakorlatot vezényelt, pontozott, számolt, osztott, szorzott.

A sárga trikós edzők, rendezők mindenre figyelve irányították a versenyt, figyeltek az apróságok minden lépésére, ugrására. Fotó: Molnár Artúr

– Jobban izgulok a gyerekeimért, mint tettem ezt versenyző koromban magam miatt. Nehezebb most a dolgom, mert nem tudok helyettük futni, ugrani. Esténként otthon atlétizálunk, de a versenyen szülőként nem szólok bele abba, mit, hogyan tegyenek. Itt a testnevelő tanár a „főnök" – mondta Miklós Éva.

Molnár Ferenc utánpótlás-edző, létesítmény koordinátor korábban a dunaújvárosi atlétika irányítója volt. Az ötösugrás levezénylése után elmondta, 10, 15 évvel ezelőtt Dunaújvárosban is nagy tömegek voltak az atlétikai rendezvényeken, de ez már a múlt. Az ARAK Aktív nagyon jó a kiválasztás szempontjából, mert pici korukban meg tudják fogni a gyerekeket, és folyamatosan követhetik őket. Szerencsére az iskolákban a testnevelők szeretik ezt a sportot, így könnyebb helyzetben vannak az egyesületben dolgozó edzők. Bárki meggyőződhet e munka eredményéről, aki kilátogat az atlétikai stadionba, hiszen több száz gyereket láthat ott.

– A sokaság jelenti ma, hogy holnap a sport piramisának a csúcsán eredményes versenyzőink legyenek – jelentette ki.

Halász Géza edző szerint:

– Sikerült kiszűrni tehetséges gyerekeket a korábbi 10 „évfolyamból", a többség itt maradt nálunk, jónak tartom az Aktív formát. Minden edző a legkisebbeknél is figyeli a kicsik adottságait, a gyerekeknél már ekkor jól látható, ki miben ügyes, sprintelésben, dobásban, vagy ugrásban. Köszönet a városnak, mert 11 éve támogatja bázis-építő kezdeményezésünket!

Varga Eszter, a Bory Jenő iskola tanulója, aktív alany is elmondhatta a magáét az újabb feladat előtt:

– Jó játék az atlétika, hiszen itt, meg az iskolában versenyezhetünk, ami nagyon jó, mert mindig szerettem versenyezni. A részvétel, vagy a győzelem-e a fontos? Mindkettő, de most győzni szeretnék, elvégre azért versenyzünk.

Nem sikerült nyerniük, maradt a részvétel öröme. Egy év kihagyás után a Tóváros visszavette a trónt... A vég-eredmény: 1. Tóváros 240 pont, 2. Hétvezér 223, 3. Széna tér 214, 4. István király 193, 5. Kossuth Lajos 187, 6. Németh László 185, 7. Munkácsy Mihály 156, 8. Bory Jenő 132, 9. Talentum 109, 10. Táncsics Mihály 49.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!